søndag den 13. maj 2012

DEN FØRSTE PRØVEDAG - FRA CYKELLØB TIL MUMITROLDENE.

Så blev det søndag, og dermed den første prøvedag. Vi regnede med at tage en taxa i dag - men hele midtbyen var lukket af for al trafik. Så det var lidt kaotisk hvor man måtte gå. Der var åbenbart et cykelløb i gang.
Det var arrangørerne af ESC åbenbart heller ikke klar over - for der var ikke sørget for, at Montenegro kunne komme frem til arenaen. Deres hotel var i det afspærede område, så de kunne ikke komme frem. Selvom den islandske delegation først var ankommet til lufthavnen kl. 05.00 (efter en 25 timers tur), var de mødt op i meget god tid og var allerede klar til at øve. - Men nej, man kunne jo ikke lige lave om på rækkefølgen. - Så starten blev i stedet udsat en times tid, indtil dem fra Montenegro dukkede op. 

De havde mildest talt en dårlig prøve. - Lydprøven tog meget lang tid - og der var tekniske problemer. - Så Montenegro endte med kun at få øvet sangen igennem 2 gange på de 45 minutter der er afsat til den første prøve. - Den ene af gangene virkede mikrofonerne ikke engang - Så lidt unfair, at de ikke fik lov at øve en ekstra gang - de fik faktisk kun 40 minutter tildelt, før de blev smidt væk fra scenen. Og de havde ellers i den grad brug for at få øvet tingene igennem. Det virkede som om de kom fuldstændig uforberedte til Baku. - Danserne (eller hvad de nu var) havde ikke styr på hvor de skulle stå - og hvad de skulle lave. - Der skulle hives nogle lange røde stofskilte ud på scenen, hvorpå nogle af linierne fra sangen stod skrevet. - Men det lykkedes ikke rigtigt. Så alt virkede temmelig kaotisk.
De måtte jo ikke have et levende æsel med på scenen, så de havde istedet et trojansk æsel med på scenen.
Pressemødet var ret så kedeligt. - Underligt at han er komiker af profession. - Det virkede det bestemt ikke til,  så de må godt nok have en kedelig form for humor i Montenegro.
Og det lykkedes ham endda at komme med en kritisk bemærkning om Aserbajdsjan. Han mente, at der nok ikke var nogen chance for, at Aserbajdsjan, som jo er et olieland, ville gøre noget for at forbedre miljøet, i form af f.eks. vindenergi.
Med titlen "Euro Neuro" henviser han ikke til valutaen Euro - men derimod på hele Europa - altså alle de forskellige Europæiske regeringers ansvar, for at gøre noget for at ændre på miljøet. 

Han kom i øvrigt med en henvisning til sangteksten, for han nævnte, at han var glad for, at aircondition virkede her i Baku. - Jo tak - den virker i overflod. - Inde i salen hvor pressemøderne finder sted, er man ved at blive blæst væk. - Så er der en eller anden stakkels sanger eller journalist der bærer toupe, så skal vi nok få det at se. - Jeg formoder at de har ansat Carola som den ansvarlige for aircondition. Så hun har nok medbragt alle sine vindmaskiner. - I presserummet hvor computerne er, har de heldigvis skruet lidt ned igen, så vi ikke alle sidder med Jedward hår. Men de håber måske på at få afblæst pressemøderne i en fart, siden vi stadig skal sidde i stormvejr til pressemøderne. 

ISLAND - VELFORBEREDTE SOM SÆDVANLIG.

Den direkte modsætning til Montenegro, i forhold til at komme velforberedt til Baku så vi, da Island kom på scenen. De havde nærmest ikke behøvet en prøve. ALT sad lige i skabet fra første minut de var på.
Den blev fremført på bedste vis - og videoen der vises på skærmene i baggrunden er præcis som man kunne forvente det, efter at have set deres preview-video. - Med masser af bjerge og skyer der kom forbi. Holdt i præcis samme farve og stil som i 2009. - Der blev selvfølgelig også sluttet af med en solnedgang.

Sangen bygger over en gammel legende, om en biskop der i 1700 tallet forelskede sig i en pige, som han selvfølgelig ikke kunne få. (Sagde hun, selvom hun åbenbart ikke havde kendt legenden før hun havde skrevet sangen. Men måske har hun hørt den som barn, så hun kendte den uden at vide det.) 
Jonsi nævnte, at ESC havde ændret sig meget siden han deltog i 2004 - En meget større konkurrence, med mange nye lande, og et helt andet koncept end den gang, og er nu en større og mere betydningsfuld event end den gang.
En journalist nævnte, at Jonsi havde nænt, at hans søn i 2004 var helt vild med  Bosniens "In the disco". - Nu har Jonsi 2 sønner, og denne gang er det de russiske bedstemødre, som drengene konstant hører :-)

GRÆKENLAND - HAR VI IKKE HØRT DEN FØR ???

Hmmmm - igen stiller Grækenland med det sikre kort - med den samme sang, som de flere gange tidligere har deltaget med, og har haft stor succes med. - Sidste år prøvede de for en gangs skyld noget nyt. Dengang var jeg faktisk ikke særlig glad for deres sang - men efter jeg kom hjem fra ESC sidste år, begyndte jeg at kunne se dens kvaliteter. Så jeg ville da foretrække noget nyt igen næste år. - Jeg tror dog ikke, at den almindelige TV-seer spekulerer over, at de ligesom har sendt den samme sang tidligere. - Så de skal nok stemme på Grækenland igen, så de får en god placering igen igen.

LETLAND - OG DERES SMARTE TRICK TIL PRESSEMØDET.

Jeg synes den bliver fremført lidt kedeligt. De går bare lidt rundt på scenen. Samme mønster gennem hele sangen, og det der kører på skærmene i baggrunden er ikke specielt pænt, og farverne passer ikke specielt godt til hinanden. Det gør faktisk helhedsindtrykket lidt forvirrende at se på. 
Til gengæld havde hun det mest interessante pressemøde. Generelt har pressemøderne i dag været ret kedelige. Der er ikke sket det helt store på dem. De andre år har der været flere, der har sunget eller lavet et eller andet der var lidt sjovt. - Men i dag var det næsten kun Letland der gjorde det. Til gengæld sang hun flere sange - bl.a. flere Aserbajdsjanske sange - så der var et stormløb mod salen fra alle de aserbajdsjanske frivillige hjælpere, og der var stormende bifald i salen. - Og Aserbajdsjansk TV var jo også til stede - så mon ikke det er ret godt tænkt af Letland, at synge nogle Aserbajdsjanske sange - de stemmer jo i samme semifinale som Letland.
Anmary brugte selvfølgelig også det med at rose arrangementet, byen og aserbajdsjanerne til skyerne. Den virker jo også hver gang :-)

RUMÆNIEN

I starten af prøven var jeg faktisk lidt skuffede over Rumæniens fremførsel. - For ved de første 3 gennemprøvninger øvede de uden instrumenter. - Og jeg er ikke så vild med, når der bliver spillet ud i luften uden instrumenter - altså at nogle bare lader som om de spiller på trommer osv. ved at slå ud i luften. Det synes jeg ser dumt ud.
MEN heldigvis kom instrumenterne med på scenen, ved den sidste gang de øvede. - Så de gad åbenbart bare ikke at bære rundt på dem de første gange.
De leverer sangen til stor perfektion, og er fuldstændig synkroniske. - Måske endag lidt for meget, for kan næsten virke lidt robotagtigt. - Manglede lidt af charmen ved opførselen fra den nationale finale. - Men tilfører de godt med smil til semifinalen, så kommer charmen nok igen.
Lidt underligt, for jeg har før Baku Rumænien på min personlige førsteplads, men jeg ved at den om en måneds tid er den sandsynligvis rykket ned på listen.

SCHWEIZ - SVEM AGÆNS DE STRIM (Schweitzer-engelsk...)

Den sang kunne jeg fra starten godt lide, men har så hørt den så mange gange, så jeg var blevet lidt halv træt af den. - Men de gør det ganske fint herovre. Så den kan vist godt ryge lidt opad på min liste igen. Den fremføres med en god energi på scenen. - De er blevet meget bedre til udtalen - men de tager nok ikke skade af liiiige at øve lidt mere på udtalen i den næste uges tid :-)

BELGIEN - ZZZZZZ

Egentlig havde det ikke været nødvendigt, at skrive mere end Z-erne, for jeg tror jeg faldt i søvn :-) - Ja vi ses næste år Belgien !! God tur hjem. Totalt kedelig og intetsigende fremførsel af sangen. Præcis som forventet. Men hvad måske vil andre der bedre kan lide sangen sige noget andet.

FINLAND PÅ MUMI-SVENSK.

Finland er ret heldige med at skulle optræde efter Belgien. For det hæver sangen temmelig meget.
Jeg ELSKER når finnerne snakker svensk -eller mumi-svensk som svenskerne kalder det. Oh ja, de herlige finske mumitrolde fra barndommen. - Super, at vi igen skulle høre denne sjove accent i ESC. (Desværre er hun ikke helt så mumi-agtig i hendes udtale, som mange andre finner er).
Selv om hun står helt stille på scenen, så virker den enkle fremførsel af sangen faktisk ganske godt. - Hun har en stor kjole på, som de godt nok tog lang tid om at få placeret rigtigt før prøven startede. - Og igen med Carolas vindmaskine, kommer der selvfølgelig godt med vind i kjolens slæb.

SELVE ARRANGEMENTET..

Ja, så sluttede den første prøvedag. - Slet ikke med samme store forsinkelser som vi ellers har været vant til fra ESC i Østeuropa, og som det ellers tydede på i formiddags. - Det startede ret skidt, men egentlig er vi kun blevet yderligere 15 til 20 minutter forsinket, end den time det blev forsinket fra starten af prøvedagen.

Baku Chrystal Hall - jo den blev da færdig - men arenaen og pressecenteret bærer tydeligt præg af, at det er blevet afsluttet i en fart. - For man skal bestemt ikke kigge deres håndværksmæssige evner efter i sømmene. - Der er vist mange K3-ere her, hvis en dansk byggesagkyndig kom forbi. - Selve finishen er ikke lavet ret pænt. Fugerne mellem fliserne er bare klasket på, og så kun lige løseligt tørret efter - så det har fået lov til at tørre - altså også det overskydende, der sad på fliserne fremfor i fugerne. - Og der hvor der har skullet installeres ting i fliserne, er der bare revet nogle rigeligt store huller ud, og så en god klat Polifylla rundt om - Gulvene er småskæve og er bestemt ikke i watter. Der er rester af betonen fra gulvstøbningen på den nederste del af væggene. - Der hænger løse ledninger forskellige steder fra faste el-installationer. - WC-erne i Chrystal Hall er endnu ikke monterede. - Der er INTET inde i selve rummene endnu. Osv. osv. Så det er meget tydeligt, at de har haft store problemer med at blive færdige. - Og færdige, det er de ikke endnu. Der arbejdes på højtryk rundt omkring, for at få de sidste ting færdige.

Men jeg er sikker på, at selve de 3 tv-transmitterede shows nok skal blive ganske gode. - Det er jo heldigvis det samme tyske selskab, der for 3. gang igen står bag alt det tekniske ved at få selve showet øvet igennem og produceret. 
Selve scenen er rigtig flot. Der er tænkt i nye baner - Skærmene bagved til effekter kan give en super god visuel tilførsel til sangene - hvis man da ellers forstår at vælge en pæn baggrund - Den var til dig Letland ;-)

Men glæder mig allerede til en ny dag i morgen - med spændende ting at opleve - gode og dårlige.

Bedste hilsner herfra Baku

Brian







Ingen kommentarer:

Send en kommentar