torsdag den 5. maj 2011

DAG 3 - TIRSDAG

Vores udsendte medarbejder Brian er i Düsseldorf, hvorfra han rapporterer fra prøverne.

Vi ernået til tredjedagen, hvor de første ni sange fra anden semifinale er på scenen for første gang.

BOSNIEN-H.
Den erfarne herre Dino leverede som forventet en god indsats - både på scenen og til pressemødet. Det er hans 3. medvirken i ESC (Den første gang jo dog kun som komponist). Vi fik selvfølgelig acapella versioner af både årets sang, og Putnici fra 1999. Han fortalte også, at han var meget rørt over den enorme støtte der var til Bosnien-H, ved ESC 1993, hvor landet jo var i borgerkrig. Flere lande laver jo lidt specielt i.f.m. pressemøderne. Bosniens bidrag var, at de havde medbragt nogle store pap-udgaver af frimærker - Der var hul i, så man kunne se hvordan man så ud hvis man var på et frimærke.
Denne sang er den første han har lavet på engelsk. Han har lavet mere end 125 sange på bosnisk, 1 på fransk og en halv på arabisk - og altså nu en på engelsk.

ØSTRIG
Nadine optrådte iklædt en kjole og en gigantisk støj jakke. Hmmm - heldigvis er det ikke meningen, at hun skal "drukne" i den jakke under selve showet, men bare en hun havde lånt af manageren for at forhindre en forkølelse. Der er meget koldt inde i salen. Det er der altid under prøverne. - Til gengæld så bliver det varmt som en finsk sauna, når salen er fyldt med publikum. Sangen bliver fremført på en meget simpel måde, men det passer fint til sangen.

HOLLAND
Jeg kunne virkelig godt unde Holland snart at komme i finalen - efter 6 år i træk uden finale for dem. Men jeg tror desværre der er en risiko for, at det bliver til en syvende gang for dem. Selve deres sceneshow er ikke noget særligt. De står der bare og synger, og lyssætningen trækker ikke opad.
De havde selv deres ESC sang som favorit blandt de 5 sange de sang i den nationale finale. (men det ville selvfølgelig også lyde forkert, hvis de sagde noget andet). De går ikke efter en international karriere (med mindre de vinder), for de foretrækker at synge sange på hollandsk.

BELGIEN
Egentlig gjorde de det udmærket på scenen - så de får vel det bedst mulige ud af den sang de kommer med. Men sangen i sig selv er ikke stærk nok til at få dem videre til finalen. Der var ikke den store interesse for dem på pressemødet.

SLOVAKIET
Sangen bliver fremført lidt kedeligt på scenen. Tvillingerne er i henholdsvis guld og sølv. Der afsluttes med fyrværkeri, som egentlig ikke passer specielt godt til sangen.

UKRAINE
Da vindersangen blev fremført ved national finale lød den frygteligt. Så jeg var meget overrasket over, at den sang med et remix pludselig blev ganske god. Sceneshowet er helt ekseptionelt magisk - og helt fantastisk. Der er en sandkunstner med. Hun tegner ved at hælde sand på en plade, og så fjerne noget sand. Der bliver tegnet en hel historie, med ansigter osv. Under hele sangen, vises det hun tegner med sandet på de store skærme bagved. Jeg er helt betaget af det show hun laver. Alle de gange de prøvede sangen, tegnede hun samme billeder - og der var kun meget lille forskel på hvordan sandet kom til at fordele sig på pladen. Hun fortalte efter pressemødet, at hun har været sandkunster i 2 år. Hun har øvet intensivt på showet der bruges ved ESC i en måned. Hun havde før ESC ry for at være den hurtigste sandkunstner. Men dette nummer udføres meget hurtigere end det hun tidligere har lavet, så hun var faktisk ret nervøs for at få lavet fejl under showet. Hun var i øvrigt vild med Danmark, fordi hun har været i Legoland sammen med sin søn. - Og han snakker stadigvæk konstant om Legoland derhjemme.

MOLDOVA
På skærmene bagved gruppen, vises en hel række tegnede dukker - det ser ud som om de når helt ud blandt publikum, hvilket giver en god effekt. Zdob si Zdub er jo altid parat med ligt gøgl, og der er også cirkus-elementer i fremførelsen. De har meget lange hatte på, og en kører rundt på ethjulet cykel. Der var stort set tomt i salen under Moldovas prøve, hvilket jo hænger sammen med, at der ikke er så mange der bryder sig om sangen. Vi stod 4 danskere, og 9 stk. "blandet frugt" fra diverse lande.

SVERIGE
En af favoritterne - så her var der til gengæld stuvende fuldt i salen. Sidste år var der mange ting der gik galt under den første danske prøve. - I år var det svenskernes tur. - Eric har problemer med at holde tonen. Det lyder ikke helt godt live. Man mangler det indspillede kor, som svensk tv tillod i Melodifestivalen (men som jo ikke er tilladt her) Koret kunne jo overdøve Erics lidt usikre vokal, så uden dem har de problemer. Hans kondition var heller ikke helt til at øve flere gange i træk, da han flere gange måtte puste ud midt i sangen, hvor han så undlod at synge.
De har skåret danserne ned til 3 stk, for at få plads til 2 kormedlemmer, og 2 af danserne er skiftet ud i.f.t. Melodifestivalen, til to dansere, der kan synge samtidig med at de danser - men showet er ellers identisk med det fra Melodifestivalen. Sverige har jo fået lov til, at lave tricket med glas der springer. Det virkede dog ikke under prøven - så Eric blev bare ved med at stirre på glasvæggene, som om han kunne stirre dem til at springe. Men mon ikke de får styr på tingene næste gang. Ja måske lige bortset fra det med at ramme tonerne rent.
Men gad vide om ikke svenskerne, der jo som sædvanligt (bortset fra sidste år) selv mener de er sikre vindere, er begyndt at ryste lidt i bukserne.
Eric nævnte på pressemødet, at han ikke sang fuldt ud for at spare på stemmen og at han ved denne prøve koncentrerede sig mere om dans og koreografi end sangen - hmm - ja, den kan man jo altid bruge som undskyldning. Og at han havde slidt meget på stemmen ved at arbejde på hans andet album i ugerne op til Düsseldorf.
Baggrunden for at have tricket med at splintre glasvæggene med er, at det skulle symbolisere, at man godt kan føle sig som om man er i en boks - så når glasset splintre, skal det symbolisere, at man bryder ud af boksen, og finder sin egen vej til at blive succesfuld.
Komponisten Fredrik Kempe, blev spurgt til det, at starten på "Popular" minder om Boney M's "Rasputin" og "Nightflight to Venus". Han benægtede sjovt nok ikke hvor inspirationen kom fra, men sagde at det var ikke tilfældigt men skyldes, at han godt kan lide deres måde at skrive musik på.

CYPERN
Cypern præsentere sangen på en meget fin måde, som bestemt er med til at helhedsindtrykket af sangen bliver forbedret. De har genbrugt tricket vi har set et par gange tidligere, med at spænde skoene fast til gulvet, så de kan læne sig til forskellige sider uden at falde. Figurerne på baggrundsskærmen bevæger sig på samme måde, så tingene passer sammen. Cypern forstår at benytte effekten, på en mere effektiv og gennemført måde, end det vi tidligere har set. Sjovt nok, har Cypern fået lov til at bruge tøris, som Danmark fik klart nej til at bruge sidste år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar