torsdag den 5. maj 2011

DAG 2 - MANDAG

Brian er i Düsseldorf og følger prøverne:

Mandag var det tid for den anden halvdel af deltagerne i den første semifinale.

MALTA
Malta startede dagen. Et af de rigtig mange lande i år, der valgte forkert i den nationale finale. - Man har ligesom hørt denne type sang en hel del gange før. De får vel det bedst mulige ud af sangen på scenen, med et par dansere, og 3 korpiger der havde Lady Gaga agtige briller. Brillerne havde hele delegationen også på under pressemødet. Ja et eller andet skal man jo åbenbart finde på for at tiltrække sig opmærksomheden. Men jeg tror ikke de får større succes med deres sang i år.

SAN MARINO
Rart at de er med igen - så de ikke blev helt afskrækkede af sidstepladsen den eneste gang de har deltaget. - Sangen er jo egentlig fin nok, men til et grand prix er den ikke stærk nok. Hun har lavet andre sange, der kunne have klaret sig meget bedre. Hendes sceneoptræden er temmelig kedelig, og hun har desværre ikke den store udstråling. Hun var på pressemødet dog selv meget tilfreds med hvordan prøverne gik.

KROATIEN
Det var en lidt rodet prøve de havde. Der blev afprøvet temmelig mange forskellige slags ting - og ingen af dem virkede helt som de skulle. Men de har jo en prøve mere til at få tingene på plads.
Scenen har jo en stor catwalk, som vi så i brug for første gang under Kroatiens prøve. I 2002 var Kroatien også en af de få lande der brugte catwalken.
Ved hver prøve når et land at synge 5-6 gange efter første lydprøve. Ved den første af dem, brugte Daria det meste af sangen på at gå hele vejen ned af catwalken, stå der nogle sekunder, og så hele vejen tilbage. Det virkede ikke helt rigtigt. - Næste gang kortede hun ruten af, så hun kun gik halvvejs, før hun vente om. Det virkede bedre. Vi så jo til den kroatiske finale, at Daria ikke er verdens bedste performer, men mangler noget udstråling. Så det er selvfølgelig klart, at Kroatien prøver forskellige slags ting for at dække over det. De prøver med en mand der spiller op til hende. Lidt som ved Montenegro i 2009, men der er ingen kemi imellem dem, og så falder det jo lidt til jorden. De prøver også med diverse tøjskift og tryllerier, der ikke kom helt på plads i løbet af den første prøve. Hun starter i sort / guld kjole - en ring med stof om trækkes op omkring hende, og hun har herefter en pink kjole på. Desværre er den ring lidt for gennemsigtig, så det er tydeligt at se, at hun fumler med kjolen indenunder. Til sidst i nummeret kaster manden en del sølvglimmer op af en hat, for at skjule at hun er ved at lave den pink kjole om til en blå - men det skal der også øves på, hvis det skal virke på tv. Hvis tingene kommer til at virke, så kan de være fine effekter. Men det er lidt risikable ting, for det skal times 100% for at komme til at se rigtigt ud på tv.
Jeg havde forventet, at hun ville virke lidt nervøs og usikker ved pressemødet - men det gjorde hun slet ikke, hun klarede det ganske godt. Hun har indspillet kroatisk, engelsk, fransk, tysk og russisk version. Hun kunne dog kun huske et ord af den russiske version, og to linier af den tyske.

ISLAND
God udstråling ved prøven. Det virkede som om de har styr på det. Lidt en skam, at Schweiz og Island er i samme semifinale, da de nok kommer til at tage point fra hinanden, da de jo stilmæssigt er ret ens.

UNGARN
Dette land var jeg spændt på, for det er min favorit på forhånd. Jeg havde før hørt et kort klip hvor hun sang live. Og det gjorde hun bestemt ikke godt, og manglede udstråling. Men stemmen lød ikke til at fejle noget ved prøven. Dog så hun nærmest vred ud mens hun sang. Så udstrålingen mangler desværre. Man kan håbe det kommer, da det vil være en skam, hvis de får ødelagt det potentiale den sang har. Hun står også meget stille på scenen. Først til allersidst bevæger hun sig lidt. Til gengæld er der dansere, for at peppe nummeret lidt op. Ligesom Rusland i år (og Slovenien 2007 og Holland 2009) har de lys i tøjet.
Delegationen er helt klar over, at Ungarn fører fanafstemningerne, og det ligger et stort pres på dem, men de forventer også et godt resultat. Kati Wolf indrømmede at have sceneskræk, men hun mente ikke man kunne se det på hende. Hun mediterer forud for hendes optrædender for at få styr på nerverne, og forsøger at gøre sit bedste, fremfor at tænke på hvad andre måtte forvente.

PORTUGAL
Hmm - hvad skal man sige - Cirkus Portugal er på. Positivt, at de synger på portugisisk, men så er det vist også sagt. Det bliver heller ikke i år Portugal prøver at komme i top-5 for første gang i en finale - for det må vist være sidstepladsen i den semi. Jeg kunne virkelig godt unde Portugal at klare sig godt - men ikke med denne sang.
Det virker lidt latterligt, at fremføre sangen ved at stå med en masse skilte, hvor der står "The struggle is joy" på flere forskellige sprog. Deres kostumer er lavet, så intet passer sammen farvemæssigt. I baggrunden er der store blomster i de portugisiske farver rød og grøn. Sangen er ment som en parodi på det der skete i forbindelse med revolution i 1974 - men jeg tror bare ikke, at der er nogen i Europa der fatter det budskab, eller kan se det sjove i det.
Pressemødet var til gengæld årets klart mest morsomste. De er komikere, og det kunne ses. De blev i rollen som nogle skøre typer. Det mærkelige tøj skal forestille at være en hyldest til de forskellige slags typer fra 1970'erne. Meningen med sangen er også at bringe lidt glæde. Portugal er et af de lande, der har det svært her under den økonomiske krise. Og får at alt ikke skal være for trist, så er det fint at kunne se tingene fra den sjove side.
Ved pressemødet blev der sunget en del. Hver gang der blev stillet et spørgsmål, så var der ro. Ligeså snart manden med megafonen begyndte at svare på spørgsmålet altid godt krydret med humor, så begyndte resten af gruppen af smånynne, smådanse og spille stille på instrumenter. Når han så var færdig med at svare, så brød de ud i en Portugisisk sang. Dette gentog sig ved hvert eneste spørgsmål, så den sang kan vi nærmest udenad - selvom den er på portugisisk. De havde dog andre portugisiske sange de afvekslede med. Det var temmelig underholdende. Herligt, for det er desværre ikke alle pressemøder der er humor i.
Grand Prix sangen fra 1974 var startskudet på revolutionen. Og i år mener gruppen (med et glimt i øjet), at de har ansvaret for, at regeringen i Portugal faldt fordi de opfordrer til revolution og opgør med tingene. En uge efter den nationale finale, var der en protest i Portugal med 400.000 deltagere i. Folk protesterede over politikernes måde at håndtere den økonomiske krise på. En uge senere igen var regeringen faldet, og der var udskrevet nyvalg.

LITAUEN
Meget kan man sige, men synge det kan hun ihvertfald. Selve sangen er desværre ikke min stil. Den er for kedelig og musikken for sørgelig for min smag.

ASERBAJDSJAN
Et af de lande, der altid bruger mange penge på koreografi og sceneudstyr er Aserbajdsjan - så her kan man altid forvente et stort show. - Så overraskelsen var meget stor, da de har skruet helt ned for den slags i år. Skærmene i baggrunden er bare hvide det meste af sangen. Scenen er meget mørk - næsten ingen lyseffekter og ikke engang røg på gulvet er der. Det ser helt forkert ud, og virker som om strømmen er gået til det meste af sceneudstyret. Så lidt interessant om det egentlig er meningen - eller om der har været tekniske problemer. Ved pressemødet nævnte de dog, at de var tilfredse med prøven, så det må jo være meningen, at det skal være sådan. Også her overraskede de lidt, ved kun at stille med sangerne ved pressemødet - i stedet for hele delegationen som sædvanligt.

GRÆKENLAND
Grækenland leverer til gengæld et sceneshow som sædvanligt - og de 4 energiske dansere gør sceneshowet mere livligt end man kunne forvente, når man hører sangen. Baggrunden har græske søjler. Og showet virker godt. Hmm - jeg havde ellers håbet lidt, at der måske var en lille chance for, at Grækenland, der jo altid klarer sig godt, for en gangs skyld kunne have problemer med at nå finalen. Netop fordi de jo for første gang i flere år, er gået væk fra deres velkendte succesformel, og har sendt noget mere risikabelt. Det er jo altid sjovt, hvis det ikke altid er de samme lande, der får topplaceringer år efter år.

Dermed sluttede den anden prøvedag. Igen i dag var der forsinkelser i tidsprogrammet - selv her i Tyskland.

Det er jo heldigt nok, at der i år er æbler - masser af æbler til rådighed. Og også en kaffebar. - Man har jo ikke tid til at spise, hvis man vil forsøge at få det hele med. - Så med æbler og kaffe, så kan man sagtens overleve sådan en hel dag. - Måske bliver det dog lidt ensformigt med æbler og kaffe inden de 8 prøvedage er ovre

Ingen kommentarer:

Send en kommentar