fredag den 6. maj 2011

6. prøvedag - Fredag 6. maj

Brian rapporterer fra Düsseldorf fra prøverne til Eurovision Song Contest.

ISLAND
Igen i dag en super god prøve for Island. De har meget stor udståling og virker meget sympatiske. Og det viser de både til prøven og til pressemødet.
Også ved dette pressemøde blev de spurgt ind til Sjónnis pludselige dødsfald kort før den islandske finale. De deltager for at ære ham, og føler hans tilstedeværelse. En spurgte om de vandt pga. sympatistemmer pga dødsfaldet, men de svarede, at antallet af point ned til 2. pladsen var meget stor, så de vandt pga. sangens kvaliteter - ikke pga. sympatistemmer.
Gruppen samt Sjónnis kone, imponerede ved pressemødet, ved at synge et medley over en lang række grand prix sange - Følgende blev sunget Ukraine 2004, Danmark 2000 og 2001, Tyskland 1987 og 2010, England 1975, Norge 2005 og Italien 1987 på islandsk (der i øvrigt er en julesang på islandsk). Et super medley - men Island er jo altid leveringsdygtige af fantastisk underholdning og super god stemning ved deres pressemøder og deres fester. De indkasserede selvfølgelig det indtil videre største bifald ved et pressemøde her i Düsseldorf - og helt velfortjent.

UNGARN
Ja hvis Kati havde bare halvdelen af den udstråling og positive energi som Island har - så ville hun være en meget oplagt kandidat til at løbe med sejren på næste lørdag - for udstrålingen betyder jo rigtig meget i ESC - og nej - feltet udstråling glemte de vist at sætte kryds ved da hendes gener blev bestemt ved undfangelsen. Kati ligner stadig en sur gammel kone, der hellere vil ordne haven, end at stå på scenen i Düsseldorf. - Så fanfavorit eller ej - jeg tror ikke længere på, at Ungarn kan vinde, selvom sangen er god, og hun synger godt. (og jeg havde selv Ungarn som den sang jeg bedst kunne lide før Düsseldorf). Men fanfavoritter klarer sig jo også ofte ret dårligt.

PORTUGAL
Så var det Portugals tur - hmm skulle man så løbe skrigende væk og gemme sig, for ikke pludselig at få den på hjernen igen - det er da værd at løbe ret langt væk for at undgå det - Dagen efter Portugals første prøve, tog jeg pludselig mig selv i at fløjte Portugals bidrag - og det er jo nærmest pinligt, at man kan finde sig selv fløjtende til årets dårligste sang. Har sjovt nok hørt andre snakke om, at de også oplevede det. - Men Portugal var enormt støjende på første pressemøde, og resten af dagen hørte vi deres trommer og portugisiske sange - for når folk interviewede dem, så foregik det på samme måde som ved pressemødet, med musik og trommer som deres svar på spørgsmålene.
Deres andet pressemøde var skruet sammen på præcis samme måde som det første. Det var ret sjovt første gang, men den slags kan ikke rigtig gentages - så det virkede lidt kedeligt denne gang.

ASERBAJDSJAN
Ved første prøve virkede sangen rigtig dårlig på skærmen, med meget kedelig belysning og dårlige kameravinkler. Men den er forbedret rigtig meget. I starten er der en formation med alle 6 stående på linie bag hinanden, hvor de bevæger armene ud som en slags bølge - af den slags vi har set et hav af gange hos koreografien ved forskellige israelske bidrag. Den helt hvide baggrundsskærm er blevet ændret, så der nu er svagt blinkende lys bagved, og der er også tilføjet langt flere lyskegler ned fra loftet. TV-klipningen er blevet forbedret meget, og sangen præsenteres nu på en fin og enkel måde. Herligt at også Aserbajdsjan kan gå efter det enkelte udtryk - i stedet for store shows.

GRÆKENLAND
De antikke græske søjler på skærmen, virker godt sammen med sangen. Og dansen der er tilføjet virker også fint de fleste steder. Enkelte gange passer dansen dog ikke med tempoet i musikken. Men i det mindste er der dans med - det bør der jo være når sangen hedder "Wathch my dance" (men det var de åbenbart ikke klar over i den nationale finale...
Loucas sang hans ynglings ESC sang ved pressemødet. "Lane moje" Serbien-Montenegros bidrag fra 2004.

BOSNIEN
Igen en god humørfyldt fremførsel af sangen. Denne gang tilføjet ild mod slutningen.

ØSTRIG
Igen meget enkel men god fremførsel af sangen.

VERBOTEN VERBOTEN - ORDNUNG MUSS SEIN
Hmm - nogle gange skal der åbenbart opfindes regler, bare for at have nogle regler man kan overholde. Jeg havde overværet Østrigs prøve - var på vej over til pressecenteret, da Østrig skulle synge en gang mere, så jeg ville lige høre den før jeg gik ud af arenaen. Det område hvor vi må være er hegnet ind, så der er ikke noget at være i tvivl om. Jeg har før stået tæt på arenaens udgang og set en prøve uden problemer - men nu mente vagten, at man åbenbart ikke måtte stå der - så jeg blev jaget væk. - Men en meter derfra måtte jeg godt stå. - Lidt latterligt. - Når man går fra computerne, indtil hvor pressemødet holdes, må man pludselig heller ikke gå den korteste vej længere - men skal gå hele vejen udenom - Der er intet formål med at indføre disse og andre mærkelige begrænsninger, udover at det er endnu en regel man som vagt kan føle lidt magt ved at få folk til at overholde.
Ja ja - ordnung muss sein. Den slags skøre indfald fra organisatorerne, har vi ikke set udført udover i Ukraine og Rusland. - Så måske har man i Tyskland ikke helt sluppet den ikke logiske østeuropæiske tankegang - selvom det er 20 år siden en del af Tyskland hørte til Østeuropa.

SLOVAKIET.
Tvillingerne er i guld og sølv kjoler. Kjolerne er sådan set ganske pæne, men måske de alligevel skulle have valgt nogle andre. For specielt hende i guld kæmpede konstant med at holde de store "blå øjne" indenfor i kjolen. Under hele prøven, løftede hun konstant op i kjolen, for at forhindre at noget røg ud. Og det ser jo mindre smart ud. Så hellere vælge en anden kjole.

UKRAINE
Jeg er stadig lige betaget af, og imponeret over sandkunstnerens talent for at lave det der vises på storskærmen bag Mika. Det er fantastisk synes jeg. Mika havde ved den første prøve en meget anonym lidt kedelig kjole på - ihvertfald i forhold til den meget specielle kjole, som sandkunstneren havde på - men Mika har nu fået en kjole, der er lige så iøjnefaldende som sandkunstnerens.

SVERIGE
Svenskerne havde jo ret store problemer under den første prøve. Glasset ville ikke springe. De har nu fået en ekstra prøve, for at forsøge at løse problemet inden deres rigtige prøve, der starter i morgen formiddag. Men nu har de bøvlet med det i temmelig lang tid - og det virker stadigvæk ikke. Der er en del folk der står rundt om kassen med glas, og skruer på og piller ved alle mulige små detaljer på boksen. En gang imellem slår de forvirret ud med armene. Ja svenskerne skal da tænke hurtigt, hvis de ikke får boksen til at virke, og der dermed skal laves en ny koreografi til den del af sangen. Boksen er efter lang tids prøvning frem og tilbage, nu blevet kørt ud af scenen - uden at glasset har været sprunget - så er det mon tegn på, at det ikke lykkes for dem. Så er der for alvor dømt krise hos svenskerne.
Så gik der en halv time, og nu er kassen kørt ind på scenen igen, og folk står med beskyttelsesbriller, så de har ikke opgivet endnu. En spøgefugl har sat et par beskyttelsesbriller på kameraet der filmer scenen.

DANMARK
Der er rygte om, at Danmark ikke får lov til at have ballonerne med. At tysk tv har sagt nej til det, fordi de ikke kan få samlet ballonerne i salen ind på de 45 sekunder der går inden Irland skal optræde. - Eller at de får tilladelse til at bruge den ene ballon som der sparkes til - men en enkelt ballon giver jo ikke den effekt som der var i den danske finale. Det er en forholdsvis simpel effekt, så meget underligt, at Danmark kan få nej til det. - Men det er nok en fordel, hvis man har en person med i EBU's Reference Group som Sverige har - eller hvis man har overtaget Svantes øverste post, som Norge har - for de kan da ihvertfald ikke nå at fjerne alt det glimmer der hældes ud over scenen og publikum under den norske sang. Nå vi må se i morgen, om vi får nogen balloner med eller ej.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar