tirsdag den 18. maj 2010

Semifinale 1 - set af Brian

Min gode ven Brian Wahlstrøm er i Oslo og har fulgt prøverne til den første semifinale. Han leverer disse lange men absolut læseværdige betragtninger:

Så er ventetiden på dette års melodi grand prix uger endelig forbi, og der er fuld gang i både prøver og pressemøder.
Det er rigtig dejligt, at showet igen er kommet til Norden, for så kører tingene planmæssigt. De år det blev holdt i Øst- eller Sydeuropa var der temmelig meget forsinkelse på prøver og pressemøderne.
Der er i det hele taget en god og afslappet stemning - vi slipper f.eks. også for at skulle igennem sikkerhedskontrol. Man plejer jo at skulle igennem kontrol næsten som i lufthavnen. Men ikke her i Oslo, hvor man bare går ind, og vagterne holder så diskret øje med, om man nu også har sit akkrediteringskort på.

Pressemøderne foregår i år under en lidt mere afslappet form, hvor deltagerne sidder i et slags stue-miljø fremfor på en lang række på et højbord som sædvanligt.
Værten har forberedt en række spørgsmål, så tiden ved pressemødet bliver brugt til noget. De fleste tidligere år har nogle af pressemøderne været ret korte, fordi folk ikke har haft det store at spørge om.
Generelt spørger han dog alle landene om de samme spørgsmål. F.eks. om hvor mange år de har drømt om at deltage i ESC, hvorfor de gerne ville være med i ESC, hvilke lande de forventer at få flest point fra, deres forventninger til ESC'et i Oslo, hvad de skal lave efter ESC, og hvilke favoritter de har fra årets ESC.
Derudover er der en quiz om Norge. Der er egentlig 10 spørgsmål, men ved mange af pressemøderne stiller han kun 8 eller 9 spørgsmål. Alligevel så konkluderer han efterfølgende, at de har f.eks. 9 rigtige ud af 10 - Det er jo egentlig flot at have 9 rigtige, hvis de kun har fået stillet 8 spørgsmål
Spørgsmålene er.
1. Hvad hedder hovedstaden i Norge ?
2. Hvor mange gange har Norge vundet ESC ? (I starten ligner de fleste et spørgsmålstegn, men så opdager de, at der hver gang sidder nogle fans og rækker 3 fingre i vejret, så den får de også alle rigtige)
3. Nævn navnet på en af de norske vindere ? (Alle nævner Rybak)
4. Hvor mange mennesker bor der i Norge ? (Her er der blevet svaret alt mellem 4,5 mio og 20 mio - Er man i tvivl, så er det korrekte 4,7)
5. Har Norge monarki eller har det en præsident. ? (Det ved de også alle, bortset fra Moldavien, hvor værten i stedet spurgte, om Norge havde en statsminister eller en præsident)
6. Hvad er navnet på den norske statsminister ? (Det spørgsmål brugte han dog kun til de første 3-4 lande, for det var der alligevel ikke nogle der vidste)
7. Hvad er navnet på den norske deltager i år ?
8. Hvad hed den gruppe der sang "Take on me" ? (Det ved de stort set også allesammen, selvom Serbien startede med at sige ABBA).
9. Nævn navnet på en norsk fodboldspiller ? (Det er så et spørgsmål som ikke alle får) - Men dem der kan det, nævner alle sammen Ole Gunnar Solskjær
10. Hvilke lande grænser op til Norge ? - De fleste nævner Sverige og Finland, men glemmer Rusland - Det gjorde Rusland sjovt nok også. - Danmark bliver også nævnt nogle gange - og om den tæller med eller ej er de ikke helt enige om - alt afhængig af om det kun er landegrænserne der tænkes på. Letland nævnede også Island.

Moldavien startede dagen med et godt show - Godt at grand prix'et bliver skudt igang med en uptempo sang. Havde vi startet med Rusland og Estland, så havde vi vist risikeret, at nogle havde tænkt sikke noget lort, lad os hellere skifte kanal. Gruppens favoritter ud over dem selv var Litauen, Rumænien og Norge.

Rusland virkede enormt kedelig på scenen, men det er den jo også, så det passer jo sammen. Han står bare fuldstændig stille i alle 3 minutter og hans mikrofon er stillet alt for højt i forhold til musikken, men mon ikke de får det ændret til næste gang.
Til gengæld så virkede han da som en halvsjov person ved pressemødet. Han blev f.eks. spurgt hvad sangen handlede om, og med et glimt i øjet svarede han "Det ved jeg ikke" - før han svarede rigtigt på det. For en gangs skyld kunne den russiske artist snakke engelsk. Det plejer ellers at foregå via tolk, når Rusland holder pressemøde. Deres favoritter var Letland og Tyskland.

Estland virkede også kedelig på scenen, og nej, sangen er heller ikke lige min kop te. - Til pressemødet var gruppen sjovt nok selv klar over, at den ikke er en klar ørehænger. At man i starten måske ikke ville kunne lide den, før man har hørt den flere gange - hmm, jeg har så åbenbart ikke hørt den nok gange . Deres favoritter er Letland, Litauen og Tyskland

Finland har ændret en lille smule på instrumenterne, og den lød virker rigtig godt på scenen her i Oslo. De har hevet koreografien op siden den nationale finaler. - Vi stod en gruppe danskere i salen under prøverne. En fik sagt "Det er utroligt som den er vokset på mig i løbet af den sidste halve time" Men han sagde dog efterfølgende, at det var sangen han mente.
De er et par friske piger, og pressemødet var et af de mere underholdende af slagsen.
De har snakket med Lordi for 2 uger siden, han havde givet dem det råd at være sig selv. Hmm om Lordi var sig selv under maskerne ved jeg ikke lige. Deres favorit er Serbien.

Letland har gjort koreografien meget mere enkelt i f.t. i den nationale finale - Grunden er, at de mener sangens budskab drukner, hvis der sker for meget på scenen. Baggrunden for sangens tekst er, at Aisha i en periode har tænkt meget på livets store spørgsmål. Deres favoritter er Norge, Litauen, Tyskland og sjovt nok også Ukraine.

Polen skuffede mig lidt på scenen. Han står temmelig stille og har så et kor og nogle dansere der skal forsøge at piske et show op. Den virkede lidt rodet. Han er selv en meget stor fan af ESC, og har siden 1994 drømt om selv at deltage i ESC. - Han var nærmest overenergisk på pressemødet, fordi han var så glad for endelig at deltage i ESC. - Han var også den første, der kunne nævne andre end Rybak i den norske quiz og kunne selvfølgelig også Didriks fulde navn. - Pigen der synger kor, var Polens deltager ved Junior ESC i 2004, som jo også blev afholdt i Norge (i Lillehammer). - Favoritterne var Letland, Irland, Norge og Kroatien.

Belgien har et meget enkelt show, hvor korsangerne holdes meget diskret i baggrunden, og hvor der stort set ikke bruges lyd og andre effekter. - Men den enkle stil virker egentlig ganske godt. Hans favoritter var ikke overraskende Cypern, som jo stilmæssigt er tæt på hans egen sang. Derudover nævnte han Israel.

Malta var udsat for et lille uheld under prøverne, eftersom røgmaskinen gik lidt amok og producerede en hel del mere røg end planlagt, så Thea viftede noget med armene for at få det væk.

Portugal er den første deltager, der har Danmark som favorit. Herligt at vi endelig blev nævnt af artisterne.

Hviderusland havde en rigtig fin optræden. Meget enkel og elegant. Pigerne har henholdsvis en guld, sølv og en bronzefarvet kjole på. I det sidste omkvæd folder vinger sig ud på kjolerne, så de ligner sommerfugle. Der daler også papirssommerfugle ned fra loftet.
Grunden til at de ændrede sangen var, at de bedre kan vise hvad de kan med deres stemmer i Butterflies end i Far away.

Hera Björk er en dygtig kunstner, så hun leverede et godt show som forventet. Pressemødet var det mest underholdende vi har haft indtil nu. Hera var meget morsom og der var en rigtig god stemning på pressemødet. De fik sunget en del. - Der er i øvrigt en tidligere grand prix deltager i koret. Nemlig Kristian Gíslason fra TwoTricky i 2001.

I morgen skal Danmark øve for første gang, så det bliver jo spændende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar