lørdag den 22. maj 2010

Fredag og lørdag - set af Brian

Min gode ven Brian Wahlstrøm er i Oslo og har fulgt prøverne fredag og lørdag, og han leverer disse betragtninger om prøver og pressemøder - og lidt om torsdagens fester:

Torsdag afholdte Island deres fest. Det var, som det altid er med de islandske fester, en rigtig god fest med en super god stemning og godt humør. God mad og underholdning i form af en lille koncert med en lang række grand prix sange. Denne gang med fokus på de islandske og de norske grand prix hits.

Der var også en fest hvor de norske artister fra 2008, 2009 og 2010 skulle optræde. - Men ham vi fik billetterne af sagde, at det først startede efter midnat - hmm, men der var det hele forbi, så det var lidt surt show. På busturen hjem kørte vi sammen med den polske delegation. Vi spurgte om de kunne synge "To nie ja" - Marcin overlod det til korpigen, der hev tyggegummiet ud, sang "To nie ja" og derefter gnaskede videre på tyggegummiet igen.

FREDAG 21.

Albanien mangler lige en koreograf fra enten Ukrainsk eller Græsk TV til at peppe sangen lidt op. Hun står desværre lidt for stillestående til den sang.
Grækenland ved til gengæld som altid hvordan man skruer en god koreografi sammen.

Makedonien sang "Fairytale" på deres pressemøde, men de ved vist ikke helt hvad de engelske ord betyder, for de engelske ord blev ændret temmeligt meget i deres version, til noget halv uforståeligt - deres pressemøde foregik jo også v.h.a. en tolk.

Postkortene i år er en blanding af optagelser lavet i hvert enkelt land, hvor folk står og jubler - derudover ser man artisten på vej ind på scenen. Da Hera Björk skulle på scenen, filmede kameraet fra en lidt uheldig vinkel lidt nedefra, og ret tæt på, så det så ud til, at hun havde ca. Dolly Parton front gange 3.
På scenen leverede Hera en overbevisende optræden som sædvanligt. Island ligger nr. 1 på listen her i pressecenteret, over hvilke lande man tror kvalificerer sig til finalen fra semifinale 1. I starten af ugen førte Danmark listen for semifinale 2, men efter den første danske prøve røg vi ned på en 5. plads. Lige nu er de 4 lande over os Tyrkiet, Armenien, Israel og Aserbajdsjan.

Israel virkede igen rigtig godt i salen, men af en eller anden grund ikke helt så godt på TV.

Danmark havde sin anden prøve i dag - og meget var forbedret siden den første prøve i tirsdags. Der var dog stadigvæk problemer med at få røgen til at fungere. Den vil ikke rigtig lægge sig der hvor den skal være. Dvs. så man ikke kan se de rullende plader de bliver bevæget rundt på. - De havde ønsket at få tøris, men det må de åbenbart ikke bruge her, så de må nøjes med røgen, der er sværere at styre. Der må nemlig heller ikke komme for meget røg, for så kan det sætte sig i stemmen, så det er svært at synge.
Skærmen satte sig fast på et tidspunkt. Men ellers var de andre tekniske fejl på plads. Men det er vist godt nok, at der stadigvæk er 3 generalprøver inden det går løs på torsdag.
Kemien imellem dem er blevet bedre - de kikker nu mere på hinanden end ved den første prøve. Men kemien må dog meget gerne blive forbedret endnu mere. En ting der også blev spurgt til på pressemødet. Det har været nævnt som et problem for Danmark i bl.a. norske aviser. - Pressemødet var i øvrigt forbavsende kort - meget kortere end de andre der har været. - Underligt at der ikke var flere der havde lyst til at spørge om noget, når Danmark i år går for at være blandt favoritterne.

Lørdag 22. maj

Aserbajdsjan prøver lidt for energisk at gøre alt hvad de kan for at vinde. - Sceneshowet er lidt for hektisk, der skal ske så meget så det ikke hænger helt sammen. Safura har svært ved at gå op og ned af trapperne på scenen i sine højhælede sko, hvilket ser temmelig fjollet ud på tv. - Mon ikke der er hold i rygterne om, at det er Aserbajdsjansk tv der bruger en frygtelig masse penge på at spille på Aserbajdsjan som vinder. Oddsene giver kun 1,25 gange igen, og så lave odds kan den sang vist ikke have af naturlige årsager.

Ukraine er stadigvæk intetsigende. Hun kan godt synge, men en skrækkelig sang hun har.

Holland virker "desværre" ret godt på TV. - De to spilledåsefigurer laver nogle meget morsomme grimasser, der godt kan tiltrække en del point. Ikke mindst alle børn rundt omkring vil nok finde den så morsom så de kan finde på at stemme på den. - Men om det så er nok til at gå videre - det vil vise sig.

Rumæniens sang var jeg meget skuffet over efter den første prøve. - Men nu her i den anden prøve virkede den meget bedre. Der er tilføjet en del ild på scenen, hvilket jo er helt naturligt med den titel sangen har.

Mon ikke den anden semifinales sidsteplads allerede er delt ud til Slovenien. Jeg kan ihvertfald ikke lige se den tiltrække specielt mange point.


Spanien har en koreografi med en mindre cirkusforestilling. Gad vide hvor mange år der går, før Spanien finder ud af, at det ikke er så smart at køre det meste af pressemødet på spansk. Det har de gjort alle de år jeg har set deres pressemøder.


At Norge også brugte deres eget sprog på pressemødet var meget mere uventet. - Jeg ved godt de er værter - meeen at snakke norsk på et internationalt pressemøde burde ikke være nødvendigt for et land som Norge - Tingene blev ikke engang oversat til engelsk, hvilket er lidt en hån mod alle dem der ikke lige kommer fra et nordisk land, og derfor ikke forstår norsk.
Selve den norske prøve gik supergodt. - Sangen virker godt her på scenen. Det eneste minus er, at de lige slutter af med en god gang fyrværkeri, hvilket egentlig ikke passer til sangen.


Frankrigs sang er ganske fin, men har den store fejl, at den er frygtelig ensformig. Det har de heldigvis selv været klar over, så der er tilføjet noget nyt i midten af sangen. Det har løftet sangen ganske meget.


Tyskland var sidste land på scenen - og med 300 tyske journalister akkrediteret heroppe, så fik hun meget store klapsalver fra dem der overværede prøven.
Ved lydprøven lød den ikke specielt godt, eftersom koret var skruet så højt op, at de totalt overdøvede Lena - Men det fik de dog heldigvis rettet til anden gang sangen skulle synges.

At koret har fået en større rolle end i den tyske finale, er sikkert et smart trick af Tyskland. - Sangen virker godt på scenen, selvom hun står ret stille, for hun er jo ret energisk og kameravinklerne gør også, at man ikke lægger så meget mærke til, at hun ikke bruger scenen så meget. - Så måske er der da én dansker der vinder ESC i år, nemlig komponisten bag den tyske sang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar