søndag den 15. maj 2011

Velkommen tilbage til Italien

Man må sige at det blev noget af en velkomst-hilsen, de europæiske lande fik sendt til Italien, der i år vendte tilbage til Eurovision Song Contest efter 17 års fravær. En andenplads blev det til det italienske bidrag.

Men hvad var det lige der skete der? Det italienske bidrag 'Madness Of Love' med Raphael Gualazzi var spået en bundplacering i alle afstemninger og meningsmålinger, og så blev de nummer to. Hvordan kan det ske?

Jazz er jo ikke historisk en genre, der giver høje placeringer. Vi behøver bare tænke tilbage til 2007 hvor Tyskland forsøgte sig i samme genre med Roger Cicero og 'Frauen regieren die Welt'; den opnåede en skuffende 19. plads.

Jeg kan ikke give anden forklaring end at Europa ville sørge for at Italien følte sig velkommen tilbage; hvordan skulle ellers en halvdårlig sang i en upopulær genre klare at få en andenplads.

Danmark blev nummer to i semifinalen

Vi har nu fået de endelige resultater fra de to semifinaler. Og her finder vi at Danmark blev nummer to i den anden semifinale (Sverige vandt) mens Finland og Island blev henholdsvis nummer tre og fire i den første.

Vi kan også se at forhåndsfavoritten Norge var endog meget langt fra finalepladsen, idet de blev nummer 17 i den første semifinale. Og tilsvarende var Dana International ikke tæt på finalen, da hun blev nummer 15 i den anden semifinale.

Overraskende iøvrigt at Belgien var tæt på at opnå en finalepladcering fra den anden semifinale; Belgien var af mange regnet for en kandidat til den endelige sidsteplads...

Den endelige sidsteplads går til gengæld til Holland, der indtog sidstepladserne i den anden semifinale med 13 points. Polen på sidstepladsen i den første semifinale fik 18 points.

Resultatet af semifinalerne blev

1. semifinale
Grækenland - 133 points
Aserbajdsjan - 122
Finland - 103
Island - 100
Litauen - 81
Georgien - 74
Ungarn - 72
Serbien - 67
Rusland - 64
Schweiz - 55
Malta - 54
Armenien - 54
Tyrkiet - 47
Albanien - 47
Kroatien - 41
San Marino - 34
Norge - 30
Portugal - 22
Polen - 18

2. Semifinale
Sverige - 155 points
Danmark - 135
Slovenien - 112
Rumænien - 111
Bosnien - 109
Ukraine - 81
Østrig - 69
Irland - 68
Estland - 60
Moldova - 54
Belgien - 53
Bulgarien - 48
Slovakiet - 48
Hviderusland - 45
Israel - 38
Makedonien - 36
Letland - 25
Cypern - 16
Holland - 13

Azerbaijan vandt - Danmark blev nummer fem

Det blev Azerbaijan der løb med sejren, da Europamesterskabet i popmusik lørdag aften blev afgjort i Düsseldorf i Tyskland. Sangen Running Scared med El & Niki (Eldar Gasimov og Nigar Jamal) skrabede 221 points sammen, mens Italien og Sverige på de næste pladser fik 189 og 185 points.

Danmarks bidrag New tomorrow med drengene i A Friend In London fik en flot femteplads med ialt 134 points.

Danmark fik 12 point fra Holland, Island og Irland, mens der var 10 points fra Israel, Estland og Sverige og 8 points fra Slovenien. Desuden var der points fra Hviderusland, Bulgarien, Cypern, Frankrig, Tyskland, Letland, Malta, Norge, Polen, San Marino, Kroatien og Storbritanien.

Danmark gav selv 12 point til irske Jedward og 10 points til Sverige. De resterende points gik til Tyskland, Slovenien, Island, Finland, Rumænien, Storbritanien, Estland og der var 1 point til Østrig.

Det blev derimod et skuffende resultat for de fleste af aftenens forhåndsfavoritter, idet Storbritanien blev nummer 11, Frankrig blev nummer 15 og Estland blev nummer 24 og næstsidst i finalen.

Jeg må samtidig tilstå, at min rolle som spåmand i Eurovision-sammenhæng fik et alvorligt skud for boven. Af mine fem bud på top-5 placeringer holdt kun Danmark vand, mens de øvrige blev henholdsvis nummer 15, 8, 10 og 21!!!

Og det gik ikke bedre med mine øvrige placeringer i top-10; de blev henholdsvis nummer 6 (flot), 11, 18, 20 OG 24. Jeg behåver vist ikke remse flere op. Her er slutresultatet....

01. Azerbajdzjan - 221 points
02. Italien - 189
03. Sverige - 185
04. Ukraine - 159
05. Danmark - 134
06. Bosnien - 125
07. Grækenland - 120
08. Irland - 119
09. Georgien - 110
10. Tyskland - 107
11. Storbritannien - 100
12. Moldavien - 97
13. Slovenien - 96
14. Serbien - 85
15. Frankrig - 82
16. Rusland - 77
17. Rumænien - 77
18. Østrig - 64
19. Litauen - 63
20. Island - 61
21. Finland - 57
22. Ungarn - 53
23. Spanien - 50
24. Estland - 44
25. Schweiz - 19

lørdag den 14. maj 2011

Hvem vinder...

Brian prøver at forudsige en vinder...

Ja, hvem mon vinder ?

For i år er det virkelig et godt spørgsmål. Det er meget åbent i år.

Jeg plejer at have en rimelig god ide om det på nuværende tidspunkt. - Men i år er jeg virkelig i tvivl. Jeg synes der i år mangler den ene der stikker ud fra alle de andre. - Så mange har samme niveau, og dermed er der også mange der har mulighed for at vinde.

Jeg kan jo heller ikke engang gå ud fra den ene ting, der plejer at være nærmest en garanti for at vide hvem der vinder. - Lidt for sjov, plejer jeg jo at samle autograferne i programmet - egentlig kun fordi det har været en sport at se om jeg kunne samle dem allesammen - og når jeg så engang imellem bladrer programmerne igennem, er det jo også et fint minde om alle de mange pressemøder man er til i løbet af sådan et par uger her. - Jeg gider ikke det med at blive fotograferet med artisterne, som mange andre gerne vil. - Men en autograf er da meget sjov.
MEN - de andre år er det jo aldrig lykkedes mig at få den helt komplette samling. - Jeg har altid manglet en enkelt - og nogle gange to lande. OG den ene har ALTID været vinderen. Sidst jeg manglede mere end et lands autograf (vinderlandets) var i 2007 (der manglede jeg nr. 1 og 2 ).
Vi har joket med det hernede, så flere har sagt, du er nødt til at få autografen fra f.eks. Litauen, for de skal ihvertfald ikke vinde.
Den sidste autograf jeg manglede - var Lena (ligesom i 2010) - og vi kan jo ikke have Lena til at vinde igen, så det lykkedes at få den til åbningsfesten. - Så i år har jeg for første gang alle, og så er der vel ingen lande der kan vinde - Nej spøj til side - Men der er ihvertfald ikke hjælp at hente i programmet i år.

Jeg har sagt siden 2004, at Danmark vinder i 2012 - En spurgte mig sidste år hvor Danmark så vinder henne i 2012. (Underforstået hvem vinder så i 2011) - og da jeg blev spurgt sidste år, så slyngede jeg bare Frankrig ud.
Lidt sjovt at Frankrig så er den største favorit til at vinde i år - Og gør de det, så tror jeg for alvor på, at Danmark vinder i 2012 .
Jeg har indtil i går aftes dog ikke troet på, at det ville kunne lade sig gøre at en operasanger ville kunne vinde ESC. - Så før jeg tog til Düsseldorf, regnede jeg ikke med, at jeg ville kunne ende med at overgive mig, og satse på at Frankrig nok har størst chancer for at vinde.
Jeg håber dog ikke at Frankrig vinder, for jeg er ikke specielt vild med sangen - Men den står klart ud fra alle de andre - må forventes at kunne tiltrække en del jurystemmer - og også have tilpas appel til seerstemmerne til at den måske kan gå af med sejren. - Mange af uptempo sangene kan jo "slå hinanden lidt ihjel" ved at blive fremført efter hinanden.

Så til overraskelse for mig selv, er mit bud nu blevet til Frankrig som den endelige vinder.

Konkurrenter til sejren kan være Aserbajdsjan (de får vel de stemmer, som Tyrkiet plejer at få fra alle tyrkerne rundt om i Europa) - og måske også Ukraine ( mest på grund af det spektakulære sceneshow). Sverige og Danmark kommer også op - Men hvor er det en skam med den danske strartrækkefølge i finalen. Man kan jo frygte, at det kan koste Danmark en top-5 placering at synge som nr. 3. Hvor havde det været fedt at bytte start med Ukraine, og starte som nr. 23 - så havde der været langt større sandsynlighed for en top-5. Men heldigvis har det ikke den store indvirkning ved juryen, og forhåbentlig tager det at man kan stemme fra showets start, nok også lidt af fordelen ved at synge blandt de sidste. (Jeg tror Danmark måske kan have vundet semifinalen - men alt det er vi heldigvis klogere på om få timer. Der er rygte om, at den tyske jury gav 12 point til Danmark i semifinalen, og at juryen i Israel gav os 10)

Nr. 6 til 10 kunne evt. blive fordelt mellem England (hvor specielt den ene synger pivfalsk), Tyskland, Rusland, Irland og måske overraskende Island (eller Schweiz).

Nr. 11 til 15 kunne være Schweiz, Finland, Bosnien, Estland og Ungarn.
Nr. 16 til 20 Grækenland, Østrig, Spanien, Rumænien og Serbien.
Og nr. 21 til 25 kunne være Italien, Moldova, Slovenien, Georgien og Litauen. - Jeg tror Litauen er godt bud på en sidsteplads.

Det er lidt farligt at gætte som ovenstående - for det er stort set umuligt at gætte hvordan alle bliver placeret - Der er altid nogle store overraskelser for nogle af landene, så  - mange af budene kan være helt forkerte. Men det er jo bare for sjov. - Grækenland, Østrig, Serbien og Italien klarer sig måske noget bedre - og måske falder Danmark langt længere ned (Håber det ikke ).

Personligt håber jeg selvfølgelig på at Danmark vinder - men gør de ikke det, så vil jeg personligt helst have Island eller Schweiz som vinder.

Afstemningsrækkefølgen er jo computerbestemt ud fra hvordan juryerne stemte ved generalprøven fredag aften. Og ved dagens generalprøve ser det ud til at være  Ved generalprøven lørdag eftermiddag, ser det ud til at det er Rusland der skal starte med at give point, efterfulgt af Bulgarien, Holland, Italien, Ukraine, Finland, Norge, Armenien, Makedonien, Island, Slovakiet........

Rigtig god fornøjelse til alle i aften. Håber I glæder jer lige så meget som mig. Må den bedste sang vinde (bare ikke Frankrig hi hi)  

Nedtælling til finale

Der er ca. syv timer til det går løs i Esprit Arena i Düsseldorf, hvor 25 lande skal forsøge at overbevise resten af Europa om, at netop de har aftenens bedste sang.

Og her kommer så mit endelige bud på hvordan det hele ender:

01-05: Frankrig, Irland, Tyskland, Finland, Danmark
06-10: Østrig, Estland, Bosnien, Storbritanien, Island
11-15: Azerbaijan, Schweiz, Ungarn, Rumænien, Østrig
16-20: Moldova, Spanien, Serbien, Rusland, Sverige
21-25: Georgien, Slovenien, Ukraine, Italien, Litauen


I modsætning til de sidste to år er jeg meget i tvivl om den endelige vinder. Alle synes at mene at det bliver fransk sejr - den første siden 1977 - men jeg tror nu lige så godt det kan blive de irriterende DAMP-knægte fra Irland.

Hvad synes du? Er det helt hen i vejret eller er jeg inde på noget af det rigtige?

Selvfølgelig håber vi på dansk sejr, og rygter fra Düsseldrof siger at de danske drenge klarede sig fremragende hos juryerne, der jo stemte efter den anden generalprøve i går aftes. Men er det nok til en absolut topplacering?

God fornøjelse i aften
Henrik

Her får du lige en kvik gennemgang af de 25 sange:

LØRDAG: Så er det tid til finale....


Lørdag er finaledag i Düsseldorf. 25 lande har kæmpet sig frem til den store finale i Eurovision Song Contest, og i aften ved midnatstid ved vi hvem der bliver Europamester i popmusik 2011.

De 25 deltagerlande er i startrækkefølge:

01. Finland - Paradise Oscar - Da Da Dam
02. Bosnien - Dino Merlin - Love in rewind
03. Danmark - A Friend In London - New tomorrow
04. Litauen - Evelina Sašenko - C'est ma vie
05. Ungarn - Kati Wolf - What about my dreams?
06. Irland - Jedward - Lipstick
07. Sverige - Eric Saade - Popular
08. Estland - Getter Jaani - Rockefeller Street
09. Grækenland - Loukas Yorkas ft. Stereo Mike - Watch my dance
10. Rusland - Alex Sparow - Get You
11. Frankrig - Amaury Vassili - Sougnu
12. Italien - Raphael Gualazzi - Follia d'amore
13. Schweiz - Anna Rossinelli - In love for a while
14. Storbritanien - Blue - I Can
15. Moldova - Zdob si Zdub - So lucky
16. Tyskland - Lena Meyer-Landrut - Taken by a Stranger
17. Rumænien - Hotel FM - Change
18. Østrig - Nadine Beiler - The secret is love
19. Azerbaijan - Ell & Niki - Running Scared
20. Slovenien - Maja Keuc - No One
21. Island - Sjonni's Friends - Coming home
22. Spanien - Lucía Pérez - Que me quiten lo bailao
23. Ukraine - Mika Newton - Angel
24. Serbien - Nina - Caroban
25. Georgien - Eldrine - One more day

Hvem kommer så til at dominere i toppen af afstemningen i aften? Mit bud er at aftenens vinder bliver Frankrig. Det er ikke min favorit, opera-pop er ikke lige min kop te, men jeg tror nu alligevel at Frankrig render med sin første sejr siden 1977.

Andre i top ti bliver ifølge bookmakerne Irland, Danmark, Azerbaijan, Storbritanien, Estland og Finland.

Min personlige favorit er for andet år i træk tyske Lena Meyer-Landrut, der i år stiller med 'Taken by a stranger', noget så usædvanligt som elektro-pop. For mig er hun mindst lige så god som sidste år, men det er næppe nok til den anden sejr i træk.

Uanset hvad skulle der være garanti for spænding, for EBU har indført at rækkefølgen af de afgivne stemmer ikke afgøres ved lodtrækning. I stedet bliver de 43 lande kaldt ind i den rækkefølge der giver publikum og tv-seerne så meget spænding som muligt.

TORSDAG: Her er listen med de ti finalister

DANMARK (3)
Estland (8)
Rumænien (17)
Moldova (15)
Irland (6)
Bosnien (2)
Østrig (18)
Ukraine (23)
Slovenien (20)
Sverige (7)

Tal i parantes angiver startnummer i finalen.

Den anden semifinale blev i modsætning til den første semifinale en aften uden de store overraskelser. Kun Moldova og Slovenien var små overraskelser - og det gik på min liste ud over Israel og Bulgarien.

Selvfølgelig rigtig dejligt at Danmark nu er klar til finale. Og da også Sverige er med betyder det at Norge er eneste nordiske land udenfor 'det fine selskab'.

I den interne konkurrence med Brian måtte jeg endnu engang overgive mig - han gættede ni rigtigt mens jeg måtte nøjes med otte. Øv øv ;-)

torsdag den 12. maj 2011

Mit bud på hvem der går videre i aften.

Så er vor udsendte medarbejder Brian tilbage i Düsseldorf for at overvære Danmarks semifinale...

Så er jeg heldigvis igen i Tyskland, og ser generalprøven til aftenens semifinale.

Lige lidt om den første semi.

Jeg ville bestemt gerne have haft Norge med i finalen. Det synes jeg sangen havde fortjent. (Selv om hun ikke har verdens største stemme, så kan man da ikke undgå at blive i godt humør af den).
Man må egentlig ikke glæde sig over, når det går skidt for andre - men jeg er faktisk ret glad for, at Tyrkiet ikke gik videre. Jeg troede ikke det ville kunne lade sig gøre - uanset hvilken sang de stiller op med - men det kunne det heldigvis - Hurra for det - for Tyrkiet har da godt nok fået enormt mange ufortjente point i de seneste år, ved at tyrkerne rundt omkring i Europa har stemt massivt på deres eget land. (Men mange af de lande, der altid giver høje point til Tyrkiet (dvs. de lande med mange tyrkiske indvandrere, he he), kan jo også først stemme i den anden semifinale - og så må juryen jo have elimineret de øvrige telestemmer.

Også fint at vi fandt ud af, at det kan lade sig gøre for Armenien at ryge ud - og hun sang jo også ret falsk. Det var der i øvrigt en del der gjorde i den første semifinale - Lidt pinligt. - Litauen kunne til gengæld synge hendes kedelige sang ret godt - og det må da være det, der fik den videre. For selv om Frankrig klarede sig ret godt i 2009, med en tilsvarende sang (men sunget af en kendt person), så regnede jeg ikke med at se Litauen i finalen. Men synge, det kunne hun. - Georgien kunne jo egentlig også synge rent (Kunne Stella Mwangi bare have overtaget lidt af hendes kraftfulde stemme.....). - Men det er vist også det eneste gode der er at sige om den georgiske sang.

Ungarn virkede slet ikke på TV - De er ihvertfald ikke min favorit mere - Jeg var til gengæld meget positivt overrasket over Finland. Da jeg så den første semifinale, var det første gang jeg kunne lide den finske sang. Indtil da syntes jeg den var lidt kedelig. Af de 10 sange der gik videre, synes jeg Island virker bedst på TV. Efterfulgt af Rusland (og Schweiz).

Her er så mit bud på hvem der går videre fra aftenens semifinale.

Nu skal man jo passe på med at sige, at der er sikre lande - for sjovt nok var det nogle af mine sikre lande fra første semifinale, der ikke gik videre. - MEN jeg prøver alligevel igen.

Jeg regner det for ret sikkert, at Danmark går videre. HURRA for det. Det er jo en herlig følelse at gå ind til en semifinale med.
Og jeg vil egentlig også regne følgende lande for sikre. (selv om intet er sikkert i ESC):
Bosnien, Estland, Sverige, Ukraine og Rumænien.
Herudover gætter jeg på Moldavien, Østrig og Irland kommer i finalen. (Ja Moldavien er der ikke mange der tror på, og det er heller ikke fordi jeg ønsker den går videre - men mon ikke de hatte efterlader sig nok opmærksomhed til, at folk husker at stemme på dem).

Sidste land - hmm - Den er svær, for der er flere der kan tage den plads - Jeg satser på Israel.

Mindst chance for at gå videre tror jeg tilfalder Hviderusland, Makedonien, Cypern og Belgien.

Men der sker jo altid et eller andet uventet, så hvem ved om vi overraskes ved at have f.eks. Belgien videre.

God fornøjelse i aften

Torsdag aften: Semifinale II med Danmark

Så er det endelig tid; i aften klokken 21:00 starter den anden semifinale i Eurovision Song Contest 2011, hvor A Friend In Londen skal forsøge at skaffe Danmark en plads i lørdagens finale med 'New Tomorrow'.

Efter gårsdagens to generalprøver satser jeg på disse ti lande i finalen. Så må vi jo se om det går bedre med forudsigelserne end i den første semifinale, hvor jeg kun havde seks rigtige.

Bosnien, Sverige, Estland, Danmark, Israel, Rumænien, Irland, Østrig, Ukraine og Bulgarien.

Nå, men jeg har før taget fejl. I aften omkring klokken 23:00 er vi meget klogere. Rigtig god fornøjelse.

onsdag den 11. maj 2011

ONSDAG: Tid til Danmarks generalprøver

Så blev det onsdag morgen og jeg prøver stadig at fordøje gårsdagens chok: at favoritten Norge ikke kunne kvalificere sig til finalen. Og også meget overraskende at hverken Tyrkiet eller Armenien gik videre, de plejer ALTID at kvalificere sig.

I dag skal vi så koncentrere os om den anden semifinale, der som bekendt ruller over skærmene i morgen aften. I dag afvikles hele to generalprøver, og torsdag eftermiddag er der yderligere én generalprøve, inden det klokken 21:00 for alvor går løs for de 19 deltagende lande, som er:

01. Bosnien - Dino Merlin - Love In Rewind
02. Østrig - Nadine Beiler - The Secret Is Love
03. Holland - 3JS - Je vecht nooit alleen
04. Belgien - Witloof Bay - With Love Baby
05. Slovakiet - Twiins - I'm still alive
06. Ukraine - Mika Newton - Angel
07. Moldova - Zdob si Zdub - So Lucky
08. Sverige - Eric Saade - Popular
09. Cypern - Christos Mylordos - San aggelos s'agapisas
10. Bulgarien - Poli Genova - Na Inat
11. Makedonien - Vlatko Ilievski - Rusinka
12. Israel - Dana International - Ding Dong
13. Slovenien - Maja Keuc – No One
14. Rumænien - Hotel FM - Change
15. Estland - Getter Jaani - Rockefeller Street
16. Hviderusland - Anastasiya Vinnikova - I Love Belarus
17. Letland - Musiqq - Angel in disguise
18. Danmark - A Friend in London - New Tomorrow
19. Irland - Jedward – Lipstick

Mit bud på de ti finalister efter lydprøverne i sidste uge er:

Sikre: Bosnien, Sverige, Estland, Danmark
Sandsynligvis: Israel, Rumænien, Irland
Måske: Østrig, Slovakiet, Makedonien, Bulgarien
På vippen: Østrig, Holland, Letland, Slovenien
Aldrig i livet: Belgien, Moldova, Cypern, Hviderusland

Efter dagens to semifinaler får i mit endelige bud på de ti finalister.

Henrik

tirsdag den 10. maj 2011

Her er de ti finalister

Serbien (24)
Litauen (4)
Grækenland (9)
Azerbaijan (19)
Georgien (25)
Schweiz (13)
Ungarn (5)
Finland (1)
Rusland (10)
Island (21)

Startnummer i finalen i parantes

Hermed må tre af de store eller halvstore favoritter forlade konkurrencen, nemlig Norge, Tyrkiet og Armenien.

Dejligt at Schweiz gik videre, jeg troede det ikke men havde faktisk håbet at de kom med, jeg elsker den sang. Det er første gang Schweiz er med i finalen siden 2006.

Det er første gang nogensinde at Tyrkiet ikke er med i finalen, ligesom Armenien, der har været i finalen hvert år siden de deltog første gang i 2006.

Og så er det selvfølgelig en meget stor overraskelse at Norge missede finalen. Stella Mwangi og sangen 'Habba Habba' har været en af de helt store favoritter i år. Det er første gang siden 2007 at Norge ikke er med i finalen.

I den interne konkurrence med Brian trak jeg det korte strå - jeg havde seks rigtige finalister mens Brian havde syv. Tillykke til Brian - og godnat her fra Hvidovre.

Hvem går mon videre i aften ??

Brian skriver om tirsdagens semifinale:


Så nærmer vi os endelig årets første semifinale - Fantastico.

 

Hvem der går videre - Det er jo altid sjovt at gætte på.

Jeg skulle jo desværre lige tilbage til Danmark i et par dage - så jeg mangler jo at se generalprøven - for det giver et godt billede at se og høre alle sangene i en køre.

 

Men her er alligevel mit bud på hvem jeg tror der går videre.

 

De 5 jeg anser for at være meget sikre finale-lande.

·         Rusland (de er jo altid videre, og sangen og showet er også ganske god i år – Rart at Rusland i år fortjener at komme i finalen – Sidste års sang havde ikke været i nærheden af en finale, hvis ikke lige det var den russiske sang)

·         Aserbajdsjan (sangen er fin - og showet blev ændret fra en katastrofe ved første prøve, til at være enkel men godt ved den anden prøve)

·         Armenien (Jeg ved ikke helt hvorfor det er en hadesang hos ret mange i år – Jeg kan godt lide den – og showet er også fint. – De plejer jo også at klare sig godt må man sige – Så selv om mange ikke kan lide den af en eller anden grund, så vil jeg blive overrasket, hvis ikke den går videre)

·         Norge (God sang og koreografi – først og fremmest bliver man i godt humør af den – så må vi bare håbe hun synger rent.)

·         Tyrkiet (Tyrkiet er ligesom Rusland, et land der kan gå videre, uanset om de  sender en sirenesyngende hankat – eller lyden af en løbende cisterne af sted – Men sangen er da ganske ok – langt fra sidste års Manga, selvom de forsøger at kopiere)

 

4 jeg også tror har en meget god chance for at gå videre.

·         Ungarn (Rigtig god sang – men Kati ødelægger den jo lidt ved at se så vred ud – Det kan jo i realiteten få denne fan-favorit til at falde fuldstændig igennem – det har vi jo set mange gange før – Men jeg vælger alligevel at satse på, at hun ikke får spoleret sangens potentiale helt)

·         Serbien (Også et land der stort set altid er videre – Jeg var i starten faktisk ikke specielt vild med den, men efter at have vænnet mig til den, så swinger den jo egentlig meget godt)

·         Schweiz (En sang som mange ikke tror på – men jeg synes den er skøn – og håber virkelig, at der er plads til den i finalen – Og jeg ville bestemt ikke have noget imod at se Schweiz i top-5 for første gang siden 1993)

·         Island (En skam at Schweiz og Island er i samme semifinale – mon ikke de tager point fra hinanden, for stilmæssigt henvender de sig til samme publikum – Men det vil virkelig være en skam hvis denne charmerende sang ikke går videre)

 

Så er der en plads tilbage – og den er svær.

·         Finland (er den jeg ender med at tro på – Ligesom sidste års Belgiske sang, er jeg ikke specielt vild med denne – De sange er for kedelige – og skal jeg vælge, så var Belgiens sang klart bedre end denne efterligning.)

 

 

Dem der jo så ikke blev plads til (men som godt kunne være kandidater til at gå videre – Specielt Grækenland og Polen)

·         Grækenland (Det er jo lidt af et sats at vælge ikke at tro på, at Grækenland går videre – for dels så gør de jo altid det – og har de seneste mange år altid fået gode placeringer. – Derudover starter de sidst i deres semi – hvilket jo også er en stor fordel. – Men skal Grækenland prøve at ryge ud, så skal det da være i år. Jeg mener ikke denne sang har fortjent at gå i finalen (men det er jo ikke det det kommer an på – Men jeg håber virkelig, at denne sang ikke bare ryger i finalen fordi det er Grækenland.

·         Polen – Hvis de havde stillet op med den første af deres engelske versioner, så havde jeg sikkert taget den med til at gå videre. – Koreografien virker lidt tyndbenet.

·         Kroatien – Ja hvis hun havde haft noget udstråling, så kunne denne 80'er lyd måske godt have gået videre. – Men den virker amatøragtigt fremført – og mon ikke også 80'er lyden er ved at være out igen (Storbritannien klarede sig jo kun til en sidsteplads sidste år)

·         De sidste 6 lande har jeg ikke meget tiltro til at de har nogen chance. (Albanien, Litauen, Georgien, Portugal, San Marino, Malta) – Men vi er selvfølgelig før blevet overrasket.

 

Rigtig god fornøjelse i aften – uanset om man så skal se det i arenaen eller hjemme foran tv-skærmen.

 

Tirsdag aften: Første semifinale i Düsseldorf

Så er det endelig tid; i aften klokken 21:00 byder de tre tyske værter velkommen til den første semifinale i Eurovision Song Contest 2011. Hvem vil kvalificere sig til lørdagens finale?

Mandagens to generalprøver gav ikke de store forskydninger, og udfra havd jeg har set og hørt kommer her mit bud på de ti finalister fra første semifinale:

Norge, Rusland, Ungarn, Tyrkiet, Azerbaijan, Armenien, Grækenland, Island, Serbien og Polen.

Dermed bliver der desværre ikke plads til vore finske venner, og desværre tror jeg heller ikke at Schweiz kniber sig med.

Nå, men jeg har før taget fejl. I aften omkring klokken 23:00 er vi meget klogere. Rigtig god fornøjelse.

mandag den 9. maj 2011

MANDAG: Tid for de første generalprøver

Vores udsendte medarbejder har desværre forladt Düsseldorf for at passe sit job hjemme i Danmark, så I må tage til takke med mine betragtninger her fra Hvidovre, indtil Brian er tlbage til torsdagens semifinale.

Så blev det mandag, og i Düsseldorf gøres der klar til morgendagens semifinale i Eurovision Song Contest, den første af slagsen, hvor de første 19 lande kæmper om ti pladser i lørdagens finale.

Mandag afvikles hele to generalprøver, og tirsdag eftermiddag er der yderligere én generalprøve, inden det klokken 21:00 for alvor går løs for de første 19 deltagende lande:

01. Polen - Magdalena Tul - Jestem
02. Norge - Stella Mwangi - Haba haba
03. Albanien - Aurela Gaçe - Feel the passion
04. Armenien - Emmy - Boom Boom
05. Tyrkiet - Yüksek Sadakat - Live It Up
06. Serbien - Nina - Čaroban
07. Rusland - Alex Sparrow - Get You
08. Schweiz - Anna Rossinelli - In Love For A While
09. Georgien - Eldrine - One more day
10. Finland - Paradise Oscar - Da Da Dam
11. Malta - Glen Vella - One Life
12. San Marino - Senit - Stand By
13. Kroatien - Daria Kinzer - Celebrate
14. Island - Sigurjón's friends - Coming home
15. Ungarn - Kati Wolf - What About My Dreams
16. Portugal - Homens da Luta - Luta é alegria
17. Litauen - Evelina Sašenko - C'est Ma Vie
18. Azerbaijan - Ell & Niki - Running Scared
19. Grækenland - Loukas Yorkas & Stereo Mike - Watch my dance

Mit bud på de ti finalister efter de første lydprøver er:
Sikre: Norge, Rusland, Ungarn
Sandsynligvis: Armenien, Tyrkiet, Azerbaijan
Måske: Polen, Grækenland, Finland, Island
På vippen: Serbien, Schweiz, Kroatien, Litauen
Aldrig i livet: Albanien, Georgien, Malta, San Marino, Portugal

I aften efter dagens to generalprøver får i mit endelige bud på de ti finalister.

Henrik

Schweiz - på vippen...

søndag den 8. maj 2011

Danmark i god form

Der blev prøvet lidt forskelligt af ved den danske prøve.
Billedet på skærmen i baggrunden er blevet ændret. Der er de samme diamanter kørende på skærmen, som ved sidste prøve. Men der er blevet tilføjet et slags hvidt gitterværk henover diamanterne. Først syntes jeg det virkede forkert, fordi det gør det lidt sværere at se, at det er diamanter der er der. Men det tilføjer lidt ekstra lys, så det er sikkert en god ændring.



I går fik jeg at vide, at de var optimistiske med hensyn til at få lov til at have flere balloner med - der blev arbejdet med at binde snore i ballonerne, så de hurtigt kunne indfanges igen. Men de har åbenbart ikke fået lov til at have mere end en ballon med. Den ligger på scenen, og bliver sparket til som i den danske finale. Men den ene ballon kommer til at være længere tid i billedet, fordi Tim nu løber ned af catwalken (i samme retning som bolden skydes). Ved prøven var det lidt forskelligt hvor langt han løb ud. Første gang løb Tim hen og sparkede til bolden, derefter løb han hele vejen langs catwalken, og sluttede sangen af på den lille satellitscene. - Næste gang stoppede han halvvejs af catwalken, og løb tilbage til hovedscenen, hvor han sluttede sangen af. De sidste to gange løb han hele vejen ned til satellitscenen, og hele vejen tilbage og afsluttede sammen med de andre drenge. Det sidste virkede rigtig godt - så hvis bare han har vejr til at løbe hele vejen frem og tilbage, uden at man vil kunne høre det på vejrtrækningen - så er det en super løsning, der virker som et rigtig godt løft til sangen.

Ved den danske sang virker det godt, at catwalken bruges, fordi det passer fint at han løber til sangen - Ved flere af de andre lande der forsøger sig med catwalken, der virker det lidt forkert. Vejen ned til satellitscenen er for lang, hvis man skal stavre derned i stillethæle.
Tim mener sagtens, at han har vejr til at kunne løbe hele vejen frem og tilbage. Super. Danmark får en rigtig god placering tror jeg.
Beslutningen om det bliver hele vejen frem og tilbage er dog ikke taget endeligt endnu - for de er jo et live-band som de siger - og så kan alt jo ske.

Søndagens 5 første prøver

Brian rapporterer fra søndagens prøver...

SLOVENIEN
Prøven gik fint for dem - men den virker stadig lidt kedelig her i Düsseldorf. Lidt kedelig baggrund og tv-klipning. Og jo desværre på engelsk.
På pressemødet blev hun spurgt om hendes første minde fra Eurovision - hvor hun svarede, at det var Dana Internationals sang, hvorefter hun begyndte at synge Marija Magdalena, indtil delegationslederen gjorde hende opmærksom på, at det ikke var Danas sang men Doris's.



RUMÆNIEN
Alt kører planmæssigt for dem - den virker fin på TV. - Jeg synes sangen og fremførslen minder meget om "All night long", som Rumænerne jo sjovt nok ikke gav nogen point i 2008 - men sangen burde de jo ellers kunne lide, når "Change" vandt deres nationale finale.



ESTLAND
Deres prøve gik også godt - Jeg glemte desværre igen at ligge mærke til tricket i starten, hvor et tørklæde på mystisk vis trylles om med en tryllestav. Estiske journalister har forsøgt at lure tricket af uden held, men hun vil ikke ud med hvordan det laves.
På pressemødet fik vi en acapella version af hendes bidrag - på delvis tysk og delvis engelsk. - Hun sang også lidt af deres 2001 vindersang "Everybody" - men hun var dog ikke helt sikker i teksten.



HVIDERUSLAND
De har tilføjet lidt flere bevægelser, selvom de stadig gemmer sig bag søjlerne - og det virker aldrig specielt godt at gemme sig bag noget. Før Düsseldorf frygtede jeg, at der ville komme noget dybt hviderussisk patriotisme på skærmen bag når sangen nu hedder "I love Belarus"- men de nøjes heldigvis med at have noget der ligner mønsteret fra deres flag kørende i baggrunden.



LETLAND
Letlands første prøve så jeg kun lidt af på TV - så havde faktisk ikke lige nogen ide om, om det var en fordel eller en ulempe, at Letland er på før Danmark. Efter at have set prøven nu, så er det en fordel. Jeg synes deres måde at fremføre sangen på virker meget kedelig på TV. - Så mon ikke de bare skulle have sendt "Banjo Laura" i stedet for.

Åbningsfesten

Brian har været til åbningsfest...


Lørdag aften var der åbningsfest. Det plejer at være rigtig hyggeligt og underholdende med en god og til tider løssluppen stemning - men dette år foregik åbningsfesten på en meget anderledes måde end de tidligere år.
De forrige år, har pressen også fået billet til selve åbningsfesten (i år var der næsten ingen presse tilstede i selve Tonhalle, hvor det foregik). Vi havde fået en udendørs billet langs den røde løber, der fører op til Tonhalle. Alle delegationerne kom så op af den røde løber, i samme rækkefølge som startrækkefølgen ved semifinalerne og finalen. Tyskland var i bedste olympiske stil dog den sidste delegation der ankom.
Seancen med den røde løber tog rigtig lang tid. Da Danmark blev annonceret over højttalerne, så gik der over en time før de var nået op i den ende hvor vi danskere stod. Polen ankom som første land kl. 19.00 og da vi forlod området kl. 21.15, var Tyskland lige gået forbi os. Så inde i hallen må det have føltes lidt ensomt for den polske delegation, eftersom det tog så lang tid før alle var inde.
For os var det rigtig fint, at vi havde rigelig tid til at se og snakke lidt med de forskellige artister. Men for delegationerne må det med den røde løber have været lidt langtrukken.


Tak til Eurosong TV for lån af denne video


Vores kommentator Ole var selvfølgelig med inde i Tonhalle. Normalt ved åbningsfester går folk rundt omkring, og snakker på må og få - men her i Tyskland var det et meget officielt arrangement. Alle skulle sidde på stole, og overvære en slags klassisk koncert med et orkester. Der blev ikke spillet grand prix musik, men klassiske musikstykker, og af en eller anden grund også musik fra Starwars.
Jedwards fra Irland, sad tæt på den danske delegation - og vi har jo til pressemødet set dem som to fuldstændigt ustyrlige energibomber, der hverken kan tie stille, eller lade være med at snakke konstant. Så hvilken prøvelse de blev sat på. De havde meget svært ved at sidde stille under arrangementet. Måske skulle den irske delegation have givet de to Damp-agtigt-energiske "børn", deres Ritalin pille før de blev bænket på en stol - det kunne måske have dæmpet dem lidt ned .

Arrangementet blev også for meget for Dana International, der midt under koncerten rejste sig op - lavede en scene, for derefter at vandre mod døren, hvor hun ruskede i døren for at blive sluppet væk fra kedsomheden.

At tyskerne ikke helt forstår at feste og have en løssluppen stemning - det har jeg selv været vidne til. I 2004 i Istanbul, var jeg med til den tyske fest. Den foregik på den tyske ambassade - Og det var også frygteligt officielt. For at komme ind på ambassaden skulle man igennem metaldetektorer og scannere som i lufthavnen. Til festen var alle fra ambassaden i det stiveste puds - og man stod i kø for at komme hen og give hånd til ambassadøren og hans kone. Derefter skete der sådan set ikke noget - Udover lidt pindemadder og champagne blev serveret på sølvfade. - Men ingen underholdning. Efter at have været der et stykke tid, kedede man sig så meget, så det nærmest blev uhyggeligt morsomt, at et land kunne arrangere sådan et arrangement, og så samtidig kalde det for en fest. - Sjovt nok nævnte nogle af de tyske fans, at denne fest skam var en af de bedste tyske fester der havde været afholdt i gennem tiden - Det gjorde det bare endnu mere morsomt - for hvordan kunne det have været mindre underholdende de andre år ??

lørdag den 7. maj 2011

DAG 7 - BIG 5

Brian, vores udsendte medarbejder, rapporterer fra prøverne. Nu er det tid til de fem sikre finalister, BIG FIVE...

FRANKRIG
Jeg er ikke specielt vild med denne sang. Jeg kan godt høre, at det er kvalitet, hvis man er til opera og storladne klassiske musikstykker - men nej hans operastemme ødelægger den for mig. Den er jo blandt favoritterne, men jeg tror ikke hr og fru Europa stemmer den til sejr. Men baggrundsbilledet af en solopgang er da ganske flot.
Pressemøderne er efterhånden temmelig overfyldte - Tyskerne er begyndt at tælle hvor mange der er tilstede. Så hvis der kommer for mange ind - så lukkes dørene - så kan pressen stå udenfor. - Det tror jeg egentlig ikke de må ifølge EBUs regler.



ITALIEN
Igen en sang, som jeg ikke var særlig vild med første gang jeg hørte den - men den blev bedre efterhånden som jeg fik hørt den flere gange. På baggrundsbilledet vises hænder, der spiller på klaver. Det virker fint sammen med sangen - men der er også nogle røde og grønne mønstre, der ses når billedet zoomer tæt på ham, hvilket ikke er specielt kønt. Og at blande farverne rød med grøn, skal man vist være Portugiser eller Hviderusser for at værdsætte.



STORBRITANNIEN
Hmm - den virker lidt billig på scenen - De bruger 4 store skærme - det har vi lige som set mange gange tidligere - På skærmene vises bl.a. billeder af dem selv  i ikke alt for meget tøj. Ja har man ikke andet, kan man jo altid vise gode overarme osv.



TYSKLAND
Tyskerne "stjæler" Svenskernes gimmick.
Tysklands sceneoptræden passer fint med sangens titel. Koreografien er temmelig mystisk, eller fremmed - så det går jo godt i spænd med titlen. Den virker fint på skærmen. Og til allersidst, der overgår de lige Sveriges glasgimmick. - Ved Tyskland er det ikke bare en lille glasplade der sprænges - men selve den store baggrundsskærm der ser ud som om den springes, med en ret høj glasknusende lyd til. - Så tag den Sverige. - Måske lidt frækt af værterne lige at stjæle et andet lands effekt (selvom svenskerne ikke selv har fået ideen).



SPANIEN
Hun virker sød på scenen. Meget smilende. Men koreografien virker lidt lalleglad - men ok, det er sangen vel også.



HVEM VINDER
Hmm - på dette tidspunkt, der plejer jeg at have en rimelig ide om hvilke lande det ligger imellem - men jeg har aldrig været så forvirret over det som nu. - Men nu må vi se. - Der mangler ligesom den helt oplagte vinder i år.

En selvironisk og morsom diva.

Ved Israels første prøve, blev sangen præsenteret meget kedeligt og dårligt. Denne prøve gik langt bedre. Dana havde smidt de mørke solbriller hun gemte sig bagved - hun havde fået et andet kostume på end det afslappede kedelig sæt tøj hun havde på under den første prøve. Tøj der passede bedre til en indkøbstur i Bilka, end til en grand prix scene. Nu var der kommet mere grand prix glimmer over kjolen. Dana så også meget mere nærværende ud nu, og havde en langt bedre udstråling end sidst. Dana bruger nu catwalken, som hun vrikker hastigt ned af, for lige at nå ned til satellitscenen og snure en enkelt gang rundt inden sangen er færdig. Dana har jo (som alle ved) tidligere været en mand, men så kraftigt som den bagdel kunne vrikke under gåturen ned af catwalken - så var det næsten svært at tro på.



Pressemødet var ret underholdende. Jeg havde forventet, at Dana ville være lidt for meget af en diva, og være alt for selvhøjtidelig. - Men hun var faktisk både selvironisk og morsom, og var bestemt ikke bange for at sige noget negativt om sig selv.
Hun blev spurgt om hun ville præsentere delegationen - men det kunne hun ikke, for hun kunne ikke huske deres navne, og kom med kommentarer om, at hun ikke var så klog - så de vanskelige spørgsmål, ville blive sendt videre til pressechefen.
Den nye kjole, er ligesom vinderkjolen fra 1998 designet af Jean Paul Gautier. Og han havde fået ordre på at lave en kjole, som skulle være både behagelig og meget nem at gå i - for hun ville ikke falde ligesom ved ESC i 1999. - Men omvendt så tog hun det ret afslappet, for hvis hun faldt, så ville hun være i godt selskab, for Lady Gaga og Beyonce har prøvet at falde på scenen. Hun har meget mere at skulle have sagt denne gang om alting, end hun havde i 1998 hvor andre bestemte for hende.
Dana var ikke bange for at få fiasko her i Düsseldorf - selvom hun er tidligere vinder. Selvfølgelig vil hun gerne have en god placering - og hvis hun får det, så er det fint - hvis ikke, så er det også fint. Så fortsætter hendes karriere bare som hidtil. Verden går ikke under af den grund - og så fantastisk var det nu heller ikke at vinde. Der er en bagside bag medaljen.
Hun roste belysningen i pressecenteret - fantastisk lys, man kan ikke se jeg er blevet ældre i dette lys, så kan vi ikke få det lys med på scenen ?? - Hun udtrykte også sin glæde over, at folk ikke kom så tæt på hende, så de kunne se hvor gammel hun så ud. En journalist spurgte efter skønhedstips, fordi hun er både beuatiful og healthy, så hvad skal man gøre for at se lige så godt ud og se lige så sund ud som dig. Hun afbrød sund ... ser jeg sund ud, jeg ser snart anorektisk ud, fordi jeg er så nervøs og spændt på at være med i ESC igen - og hvad angår skønhed - så kan du bare komme tæt på, så kan du få at se....
Hun blev også spurgt, hvor meget hun levede op til titlen "Diva" fra 1998 - Men hun mente ikke der var meget diva i hende derhjemme - kun her ved ESC - Hjemme i Israel, ville man ikke kunne kende hende, for hun var helt almindelig - men kun fordi hun ikke har råd til at være en diva til daglig. Men da hun blev spurgt til hvorfor hun havde rød neglelak på den ene hånd, og hvid på den anden - så var svaret, at hun da hun tog det på, havde glemt, at hun ikke er en diva. Til fotoseancen var der også en del divatræk i hende. Men underholdende - det var hun

Sverige (igen igen)

Jeg troede glasspringen stadig ikke fungerede, fordi effekten er langt mindre effektiv end den brugt i melodifestivalen. Men på pressemødet sagde Sverige, at de var ganske godt tilfredse med hvordan tricket med glasset virker nu. Det var åbenbart kun meningen, at der var en af siderne der skulle springe, i modsætning til i Melodifestivalen. De har kun fået tilladelse til at springe den ene af siderne, for at sikre, at de kan nå at fjerne alle glassplinterne i den korte pause efter sangen.



Men eftersom glasspringningen åbenbart kun skulle ske en gang - så gik prøven vel som den skulle. Koreografien har de styr på. Men Eric synger stadig ikke for fuld kraft. Han siger selv, at han har sunget den så mange gange, så han ikke behøver synge fuldt ud, før på torsdag. - Jeg undrer mig dog over, at han deler ordet popular lidt alternativt. Han synger hver gang "pop-u-lar" i stedet for "po-pu-lar".

Fanparty på Euroclub fredag

Fredag aften, var der fanparty på Euroclub. 23 lande havde sagt ja til at komme og synge deres bidrag. Langt de fleste sang deres sang, som den lyder ved ESC, men der var enkelte undtagelser. Danmark sang deres sang uden musik, og fik midt i sangen også publikum til at synge med. Salen blev delt ind i tre dele, der efter tur skulle synge lidt af omkvædet. Fint at høre en live version uden musik, i stedet for bare den sædvanlige version.
Sverige sang en ballade-version af "Popular", som desværre virker lidt kedelig i f.t. den energi der er i den originale version. Fra Østrig fik vi et helt medley af forskellige grand prix sange, før hun sang årets østrigske bidrag. Da Island skulle på scenen ankom den portugisiske delegation - Det skete som sædvanligt med en hel masse larm, som værten for fanpartyet da også påpegede med "Nu kom Portugal, og de er larmende som sædvanligt". Der gik noget tid før der faldt så meget ro over portugiserne, at det kunne lade sig gøre at få startet på Islands sang. Og da Portugal skulle optræde, fik vi selvfølgelig de sædvanlige meget larmende portugisiske slagsange, før deres bidrag var på. Stakkels Bosnien. De holdte fest samtidig med denne fest - og eftersom der var stuvende fuldt i Euroclub - så har der nok ikke været så mange hos dem. Holland havde også fest samtidig med, men der havde også været en del lande med.

Sverige har stadig glasproblemer

Sverige skulle prøve som første land lørdag. - Så det var jo spændende at se, om glasset nu ville springe. - og jo, med lidt forsinkelse, da sprang glasset på den ene side. - Men det fungerer stadigvæk ikke lige så godt, som i Melodifestivalen. - I dag sprang kun den ene af siderne, og endda lidt forsinket. Eric Saade storsmilede bagefter - så måske opfangede han ikke, at tingene stadigvæk ikke fungerede som det skulle - eller også fandt han det bare grinagtigt, at problemerne stadigvæk ikke var løst. Men Christer Björkman havde gemt smilet temmelig langt væk efter prøven. Spændende om det lykkedes Sverige, at få gennemtrumfet endnu en ekstra prøve.

fredag den 6. maj 2011

Stor svensk krise - afløst af store svenske smil

Lige en tilføjelse til den svenske ekstra prøve fredag.

Jeg har aldrig set svenske ansigter så bekymrede, som i den sidste times tid - til gengæld så var smilene for et øjeblik siden cirka dobbelt så store som Kim Larsens mund, da det efter mange forsøg endelig lykkedes for svenskerne, at få sprunget glassene i boksen. De ser lige så glade ud, som havde de lige vundet ESC 2011 - Men med den sædvanlige svenske sejrstro - så er de sikkert også helt overbeviste om, at nu kan Sverige ikke undgå at vinde.

6. prøvedag - Fredag 6. maj

Brian rapporterer fra Düsseldorf fra prøverne til Eurovision Song Contest.

ISLAND
Igen i dag en super god prøve for Island. De har meget stor udståling og virker meget sympatiske. Og det viser de både til prøven og til pressemødet.
Også ved dette pressemøde blev de spurgt ind til Sjónnis pludselige dødsfald kort før den islandske finale. De deltager for at ære ham, og føler hans tilstedeværelse. En spurgte om de vandt pga. sympatistemmer pga dødsfaldet, men de svarede, at antallet af point ned til 2. pladsen var meget stor, så de vandt pga. sangens kvaliteter - ikke pga. sympatistemmer.
Gruppen samt Sjónnis kone, imponerede ved pressemødet, ved at synge et medley over en lang række grand prix sange - Følgende blev sunget Ukraine 2004, Danmark 2000 og 2001, Tyskland 1987 og 2010, England 1975, Norge 2005 og Italien 1987 på islandsk (der i øvrigt er en julesang på islandsk). Et super medley - men Island er jo altid leveringsdygtige af fantastisk underholdning og super god stemning ved deres pressemøder og deres fester. De indkasserede selvfølgelig det indtil videre største bifald ved et pressemøde her i Düsseldorf - og helt velfortjent.

UNGARN
Ja hvis Kati havde bare halvdelen af den udstråling og positive energi som Island har - så ville hun være en meget oplagt kandidat til at løbe med sejren på næste lørdag - for udstrålingen betyder jo rigtig meget i ESC - og nej - feltet udstråling glemte de vist at sætte kryds ved da hendes gener blev bestemt ved undfangelsen. Kati ligner stadig en sur gammel kone, der hellere vil ordne haven, end at stå på scenen i Düsseldorf. - Så fanfavorit eller ej - jeg tror ikke længere på, at Ungarn kan vinde, selvom sangen er god, og hun synger godt. (og jeg havde selv Ungarn som den sang jeg bedst kunne lide før Düsseldorf). Men fanfavoritter klarer sig jo også ofte ret dårligt.

PORTUGAL
Så var det Portugals tur - hmm skulle man så løbe skrigende væk og gemme sig, for ikke pludselig at få den på hjernen igen - det er da værd at løbe ret langt væk for at undgå det - Dagen efter Portugals første prøve, tog jeg pludselig mig selv i at fløjte Portugals bidrag - og det er jo nærmest pinligt, at man kan finde sig selv fløjtende til årets dårligste sang. Har sjovt nok hørt andre snakke om, at de også oplevede det. - Men Portugal var enormt støjende på første pressemøde, og resten af dagen hørte vi deres trommer og portugisiske sange - for når folk interviewede dem, så foregik det på samme måde som ved pressemødet, med musik og trommer som deres svar på spørgsmålene.
Deres andet pressemøde var skruet sammen på præcis samme måde som det første. Det var ret sjovt første gang, men den slags kan ikke rigtig gentages - så det virkede lidt kedeligt denne gang.

ASERBAJDSJAN
Ved første prøve virkede sangen rigtig dårlig på skærmen, med meget kedelig belysning og dårlige kameravinkler. Men den er forbedret rigtig meget. I starten er der en formation med alle 6 stående på linie bag hinanden, hvor de bevæger armene ud som en slags bølge - af den slags vi har set et hav af gange hos koreografien ved forskellige israelske bidrag. Den helt hvide baggrundsskærm er blevet ændret, så der nu er svagt blinkende lys bagved, og der er også tilføjet langt flere lyskegler ned fra loftet. TV-klipningen er blevet forbedret meget, og sangen præsenteres nu på en fin og enkel måde. Herligt at også Aserbajdsjan kan gå efter det enkelte udtryk - i stedet for store shows.

GRÆKENLAND
De antikke græske søjler på skærmen, virker godt sammen med sangen. Og dansen der er tilføjet virker også fint de fleste steder. Enkelte gange passer dansen dog ikke med tempoet i musikken. Men i det mindste er der dans med - det bør der jo være når sangen hedder "Wathch my dance" (men det var de åbenbart ikke klar over i den nationale finale...
Loucas sang hans ynglings ESC sang ved pressemødet. "Lane moje" Serbien-Montenegros bidrag fra 2004.

BOSNIEN
Igen en god humørfyldt fremførsel af sangen. Denne gang tilføjet ild mod slutningen.

ØSTRIG
Igen meget enkel men god fremførsel af sangen.

VERBOTEN VERBOTEN - ORDNUNG MUSS SEIN
Hmm - nogle gange skal der åbenbart opfindes regler, bare for at have nogle regler man kan overholde. Jeg havde overværet Østrigs prøve - var på vej over til pressecenteret, da Østrig skulle synge en gang mere, så jeg ville lige høre den før jeg gik ud af arenaen. Det område hvor vi må være er hegnet ind, så der er ikke noget at være i tvivl om. Jeg har før stået tæt på arenaens udgang og set en prøve uden problemer - men nu mente vagten, at man åbenbart ikke måtte stå der - så jeg blev jaget væk. - Men en meter derfra måtte jeg godt stå. - Lidt latterligt. - Når man går fra computerne, indtil hvor pressemødet holdes, må man pludselig heller ikke gå den korteste vej længere - men skal gå hele vejen udenom - Der er intet formål med at indføre disse og andre mærkelige begrænsninger, udover at det er endnu en regel man som vagt kan føle lidt magt ved at få folk til at overholde.
Ja ja - ordnung muss sein. Den slags skøre indfald fra organisatorerne, har vi ikke set udført udover i Ukraine og Rusland. - Så måske har man i Tyskland ikke helt sluppet den ikke logiske østeuropæiske tankegang - selvom det er 20 år siden en del af Tyskland hørte til Østeuropa.

SLOVAKIET.
Tvillingerne er i guld og sølv kjoler. Kjolerne er sådan set ganske pæne, men måske de alligevel skulle have valgt nogle andre. For specielt hende i guld kæmpede konstant med at holde de store "blå øjne" indenfor i kjolen. Under hele prøven, løftede hun konstant op i kjolen, for at forhindre at noget røg ud. Og det ser jo mindre smart ud. Så hellere vælge en anden kjole.

UKRAINE
Jeg er stadig lige betaget af, og imponeret over sandkunstnerens talent for at lave det der vises på storskærmen bag Mika. Det er fantastisk synes jeg. Mika havde ved den første prøve en meget anonym lidt kedelig kjole på - ihvertfald i forhold til den meget specielle kjole, som sandkunstneren havde på - men Mika har nu fået en kjole, der er lige så iøjnefaldende som sandkunstnerens.

SVERIGE
Svenskerne havde jo ret store problemer under den første prøve. Glasset ville ikke springe. De har nu fået en ekstra prøve, for at forsøge at løse problemet inden deres rigtige prøve, der starter i morgen formiddag. Men nu har de bøvlet med det i temmelig lang tid - og det virker stadigvæk ikke. Der er en del folk der står rundt om kassen med glas, og skruer på og piller ved alle mulige små detaljer på boksen. En gang imellem slår de forvirret ud med armene. Ja svenskerne skal da tænke hurtigt, hvis de ikke får boksen til at virke, og der dermed skal laves en ny koreografi til den del af sangen. Boksen er efter lang tids prøvning frem og tilbage, nu blevet kørt ud af scenen - uden at glasset har været sprunget - så er det mon tegn på, at det ikke lykkes for dem. Så er der for alvor dømt krise hos svenskerne.
Så gik der en halv time, og nu er kassen kørt ind på scenen igen, og folk står med beskyttelsesbriller, så de har ikke opgivet endnu. En spøgefugl har sat et par beskyttelsesbriller på kameraet der filmer scenen.

DANMARK
Der er rygte om, at Danmark ikke får lov til at have ballonerne med. At tysk tv har sagt nej til det, fordi de ikke kan få samlet ballonerne i salen ind på de 45 sekunder der går inden Irland skal optræde. - Eller at de får tilladelse til at bruge den ene ballon som der sparkes til - men en enkelt ballon giver jo ikke den effekt som der var i den danske finale. Det er en forholdsvis simpel effekt, så meget underligt, at Danmark kan få nej til det. - Men det er nok en fordel, hvis man har en person med i EBU's Reference Group som Sverige har - eller hvis man har overtaget Svantes øverste post, som Norge har - for de kan da ihvertfald ikke nå at fjerne alt det glimmer der hældes ud over scenen og publikum under den norske sang. Nå vi må se i morgen, om vi får nogen balloner med eller ej.

DAG 5 - TORSDAG

Brian rapporterer fra prøverne i Düsseldorf:


Så er vi i gang med semifinale-landenes anden prøve. De fleste rettelser til lyd, lys, effekter, kameravinkler mv. er jo blevet lavet i forbindelse med den første prøve. Den den anden prøve kører derfor mere effektivt end den første, og man får et mere præcist billede af hvordan den endelige version bliver.

POLEN
Magdalena synger ganske udemærket, men sangen virker desværre lidt kedelig på tv-skærmen. Der sker for lidt, og tv-klipningen ikke helt optimal.
Til gengæld fik vi hendes version af "To nie ja". (Så er dagen jo reddet ) og denne gang sunget med lidt mere følelse og nærvær, end da jeg sidste år fik den polske korpige til at synge "To nie ja" i shuttlebussen. Der var det ud med den store klat tyggegumme, synge sangen med et halvdødt ligegyldigt ansigtsudtryk, og så ind med klatten igen og gumle søvnigt videre på det.

NORGE
Ved den første prøve havde Stella lidt svært ved at ramme tonerne rent. Men i dag gik det rigtig fint. God koreografi og stemning - og tv-klipningen er blevet forbedret meget. I pressecenteret blev stemningen og lydniveauet også hævet. Pigerne i kaffebaren skruede godt op for lyden og dansede med. Så kan hun synge rent til selve showene, så kan det godt gå ret godt for Norge.
Koreografien er lavet af svenskeren Mattias Carlson, der også lavede koreografien til Flashmob dance (pauseunderholdningen fra sidste års ESC-finale). Målet er, at alle skal kunne lære koreografien meget hurtigt, og dermed danse med i salen og foran tv derhjemme. Det lykkedes ifhvertfald fint nok med de norske fans, der viste, at de kunne koreografien udenad.
De sluttede ved denne prøve ikke af med at at smide konfetti ned - Men senere på dagen fandt jeg ud af, at alle specielle effekter kun kommer med tre gange. De lande der har bestilt fyrværkeri, ild, konfetti eller lignende, har betalt for tre gange, og de får derfor ikke noget som helst mere end de tre gange. Dvs. de får effekten den sidste gang der skal øves ved første øvedag, plus ved den anden generalprøve, der sendes aftenen før selve showet (hvor juryen stemmer), og selvfølgelig til den direkte udsendelse. Alle de andre år, har de effekter været på både ved den første prøve, den anden prøve, alle tre generalprøver og selve showet.

ALBANIEN
Stadig lidt dyster og mørk fremstilling af sangen på scenen. Farverne helt i rødt, sort (som det albanske flag) samt hvidt. På baggrundsskærmene vises der hvide vinger på en rød baggrund. Ved den første prøve blev der brugt røg og ild, men det har de åbenbart droppet igen.

ARMENIEN
Tingene fungerer som de skal. Ideen med at lave temaet om til boksning opstod, da Boom Boom.. vandt, eftersom boom også kan være et lydudtryk for et slag, altså et bokseslag. Og så kom de i tanke om, at Armenien har flere boksemestere. Derudover så har boksning ikke været forbundet med ESC før, så det er noget nyt. Og kontrasten mellem boksning og en køn pige er stor, hvilket gør effekten bedre mener de.

TYRKIET
TV-klipningen er blevet bedre siden første prøve. Der fokuseres mere på slangemennesket i kuglen, så man nu nemmere kan se hvad hun laver. Der er kommet lidt mere lys på, men scenen er stadig meget mørk.

SERBIEN
Det serbiske farvespektre "blandede bolcher" fungerer faktisk ret fint, når man lige får vænnet sig til det.

RUSLAND
Sverige bliver klart overmatchet Sverige. Stort set alt ved Rusland er jo svensk i år. Rusland bliver fremført meget effektfuldt med en god koreografi. Det eneste der driller lidt endnu, er lyset de har bag på jakkerne. Enkelte gange har den ene af jakkernes lys ikke virket.
Under prøven hørte jeg pressechefen aftale med en, at han skulle sætte sig på foreste række ved pressemødet. Her skulle han overrække en t-shirt til Alex. Så rent aftalt spil, da han bad om ordet, for at overrække en t-shirt til ham. På t-shirten var der et tegnet billede af Alex. (Disse tegnede t-shirts er lavet for alle lande). Alex lød meget overrasket, sagde han elskede t-shirten, og skulle straks have den på, så han smed sin egen t-shirt og tog den anden på. Så det var rent aftalt spil, at folk kunne få et billede af ham med bar overkrop. Ved det første pressemøde var der også spørgsmål, der var aftalt på forhånd. Til grin, når russerne på den måde forsøger at kontrollere pressemødet hen i den retning de ønsker det.

SCHWEIZ
Motivet på skærmen bag Anna er lidt et genbrug, da det stilmæssigt ligger meget tæt på det der blev brugt til Portugal 2009.
Forleden var vi en gruppe danskere, der ville hen til den Schweiziske fest, der blev holdt i en jazzklub kl. 22.00 - Men festerne går jo stort set aldrig i gang til tiden, så vi var lidt forsinket (sammen med en hel masse andre) - men som schweizer, så er kl. 22.00 kl. 22.00 - så Anna var dukket op kl. 22.00 præcis. Havde sunget 4 sange, og derefter forladt scenen. Det var den fest. - Så det blev ikke til "In love for a while", men derimod til "In love for a while ago".

MALTA
Malta har endnu ikke besluttet sig for, hvordan de vil præsentere deres sang. Denne prøve så meget anderledes ud end første prøve. Grafikken på skærmene var ændret totalt, og lyset også ændret. De eksperimenterer med lysets farve - prøver forskellige ting af, og bedømmer så bagefter hvad der ser bedst ud. - Og så er de muligvis blevet inspireret af Irlands prøve i går, og kopierer det - for ved denne prøve var der meget store billeder af bl.a. Glen kørende på skærmene i baggrunden.

SAN MARINO
Gik nogenlunde som første prøve, men kameravinklerne virker meget bedre nu, end ved den første prøve.

KROATIEN
De skulle vist have valgt Jacques til at synge sangen i stedet for Daria, der stadig ikke har udstråling. De har fået lidt mere styr på effekterne. (Selv om det kun var sidste gang de sang den ved prøven, at de foretog kjoleskiftene. For at undgå at man kan se tøjskiftet igennem ringen de trækker over hende, kører kameraet lige en hurtig runde ud over publikum. Og ved det sidste kjoleskift i slutningen, har de flere personer til at kaste sølvglimmer ud over hende, så det skjuler tøjskiftet bedre.

torsdag den 5. maj 2011

DAG 4 - ONSDAG

Brian, vor mand i Düsseldorf har overværet danskernes første prøve.

Vi er nået til den fjerde dag med prøver, og her i vi nået til anden halvdel af anden semifinale, hvor Danmark befinder sig.

BULGARIEN
I den nationale finale sang Poli pivfalsk, men hernede har hun heldigvis ikke problemer med at ramme tonerne. De laver et fint show, men om de er helt sikre på hvad de vil vides ikke. Der blev afprøvet lidt forskellige koreografier. Næstsidste gang hun øvede, forlod Poli hovedscenen, for at bruge en stor del af sangen på at storke hele vejen ned af catwalken, der fører ned til den lille "satellit-scene", for så at sjoske tilbage og lige nå at afslutte på hovedscenen. Hvad det forsøg lige skulle gøre godt for er lidt mystisk. For da hun kort efter øvede for sidste gang, der blev hun på scenen og i det sidste minut af sangen var der et meget stort ildshow. Et ildshow som man ikke havde kunnet se ret godt, hvis hun havde gået ud af catwalken. Egentlig lidt underligt, at sceneudstyret kan holde til temperaturerne, for der er tryk på, når ilden starter. Varmen spredes øjeblikkeligt, lige så snart de tænder for ilden. Og vi står alligevel nogle meter fra scenen.

MAKEDONIEN
Der er 5 dansere på scenen, som danser flere forskellige slags stilarter. Ikke bare den oplagte russiske dans, men også med elementer fra græsk og egyptisk dans og hora osv.
Den gigantiske skærm i baggrunden, giver ved mange af landene en rigtig god effekt - specielt når man står i salen, kan effekten virke ret godt. Nærmest 3D-agtigt, som om tingene kommer ud i salen, eller man bliver suget med op på scenen. Også ved Makedonien, hvor en kæmpe firkant drejer rundt, og virker til, at den kommer helt ud i rummet.

ISRAEL
Dana International er bestemt ikke bange af sig, så man kunne jo forvente, at hun ville lave et ekseptionelt show. Specielt fordi hun flere gange har beklaget, at man i 1998 på grund af EBU's regler, ikke måtte lave et show på scenen, og at hun gerne ville have haft muligheden for at lave et kæmpe show. Jeg tror nu ikke hun har ret i, at der i 1998 var regler om, at man bare skulle stå på scenen og synge sangen - for Guildo Horn kravlede da rundt i sceneudstyret og ud blandt publikum.
Så jeg forventede et show. - MEN Dana skuffede rigtig meget. At hun ikke synger godt live ved vi allerede fra Birmingham. Her gik det jo meget godt alligevel. Men der er intet show. Hun kommer med en lidt intetsigende sang, synger ikke specielt rent, står næsten stille udover nogle enkelte benspjæt i stil med Grys rejehop og et spjæt til siden, hun tager et par skridt frem og tilbage, drejer en enkelt gang rundt om sig selv, og enkelte andre småbevægelser. Koret står også bare stille. Lyssætningen sker der heller ikke rigtig noget med, og kameravinklerne tilføjer heller ikke noget. Og så gemmer hun sig iøvrigt bag et par mørke solbriller.
Den bør ikke klare sig specielt godt.
Og pressemødet, som hun vel ellers godt kunne live noget op - det aflyste hun, for man er vel en ægte diva. Israelerne er ikke overraskede over at hun aflyste. Det har hun gjort til mange andre ting før i et forsøg på at skabe ekstra opmærksomhed.

SLOVENIEN
Slovenien ødelægger desværre lidt deres sang. Fra at være lidt mystisk og anderledes på slovensk, til at være lidt intetsigende på engelsk. Hun synger jo rigtig fint, men hendes sceneoptræden virker lidt upersonligt. Sådan lidt "jeg må jo hellere stå her og synge, når jeg nu skal, selvom jeg hellere vil noget andet". Det overraskede mig lidt, for jeg har ellers set et interview med hende, hvor hun virkede meget sympatisk. Det var hun også ved pressemødet.

ESTLAND
Estland har som man kunne forvente billeder af skyline kørende i baggrunden. Showet er bygget op som i national finale. Der er også her nogle mini udgaver af skyskrabere på scenen, men ikke de samme som blev brugt i den nationale finale. Baggrunden for koreografien er, at de gerne ville have det til at minde om en musical, hvor der er en historie der skal fortælles, fremfor bare at have den traditionelle sanger og kor i baggrunden.

HVIDERUSLAND
En uptempo sang, hvor der står en sanger og 4 korsangere - alle står stort set helt stille bagved en slags mikrofonholdersøjle med lys i. Det holder ikke.

DANMARK
Endelig kom Danmark på scenen. Det er jo altid den man er mest spændt på. Deres optræden minder meget om den fra Ballerup. Dog er baggrundsbilledet på skærmen skiftet ud. Der vises nu en roterende diamant, der ses fra forskellige vinkler. Alt holdes i sort og hvidt. Der er også en del hvide lysstråler. Det er endnu ikke afgjort, hvor mange balloner Danmark får lov til at bruge. Sikkert kun meget få, for tysk tv siger de ikke vil sætte folk ind til at indsamle ballonerne igen bagefter. Så det bliver sandsynligvis kun meget få balloner i et lille område af salen. Kameravinklen skal så forsøge at få det til at se ud som om at der er mange balloner.
Lidt underligt at mange andre lande har fået tilladelse til effekter, der er langt mere dramatiske end uskyldige balloner. F.eks. glassene der springes ved Sverige. - Alt glimmerpapiret der drysses ned til Norges bidrag, kan de jo heller ikke nå at fjerne bagefter.
Der bliver ikke fyrværkeri til det danske bidrag. Normalt er det tv-selskabet eller pladeselskabet der betaler. Det vil de åbenbart ikke i år, så hvis der skulle have været fyrværkeri med, så skulle A friend in London selv have betalt. Prisen jeg har hørt er 40.000 kr., så det er jo temmelig meget.
Prøven gik rigtig godt, og de sang rigtig godt. De fik dog kun nået at gennemprøve sangen 3 gange med kameravinkler. Landene når at øve deres sang mellem 3 og 6 gange på de 40 minutter de første prøver varer. Resten af tiden går med diverser ændringer. Det kan være lyden, lyset, effekter, kameravinkler osv.



Pressemødet var det bedste danske pressemøde i de år jeg har været med. Kontrasten til de katastrofalt dårlige pressemøder sidste år var slående.
Dette pressemøde blev holdt på en super god måde. De var meget afslappede, virkede rigtig flinke og helt nede på jorden. Atmosfæren var rigtig god.
De sang lidt forskelligt. Selvfølgelig deres grand prix bidrag, men også Dorthe Kollos "Wärst Du doch in Düsseldorf geblieben" (Gid du var i Skanderborg og blev der), Stig Rossens "Rock og rul" og omkvædet til årets svenske bidrag.
De nævnte, at de dannede bandet i skolen - men at de boede i 4 forskellige byer - så når de skulle lave sangene, så foregik det via telefonen, hvor de nærmest dagligt ringede til hinanden for at lave musik. Lidt speciel måde at lave musik på.

IRLAND
Endnu en "dansk" sang sluttede dagen af. Den bliver produceret mere som en musikvideo, end som et grand prix bidrag. Der vises en masse ting på skærmene bag Jedward - Det virker lidt forvirrende. - I salen kan man sagtens få overblik over hvad der sker - så der virker det ok - men på skærmen virker tv-klipningen ikke endnu. For her bliver det rodet og forvirrende. De ting der kører på skærmene, er meget store billeder af bl.a. Jedward. - Men når det kommer på tv-skærmene, så ser man ofte kun benene af de meget store billeder der vises - og så ryger lidt af fidusen med dem - og foran tv-seernes telestemmer, er det mere vigtigt at det virker på tv, end at det ser fint ud i salen.
Pressemødet var faktisk ret morsomt. De to 19 årige tvillinger var nærmest damp-agtige. Hyperaktive energibomber. Det var nærmest umuligt for nogle at få et ord indført. De snakkede konstant - og ikke bare snakkede - det foregik i et utrolig højt tempo. De nærmest sloges om at få ordet - snakkede i munden på hinanden, og begyndte på sætninger før den anden var færdig. De afbrød hinanden og dem der forsøgte at stille dem et spørgsmål. Det lød temmelig morsomt. Der var også flere gange, hvor de fik sagt præcis det samme på samme tid.

DAG 3 - TIRSDAG

Vores udsendte medarbejder Brian er i Düsseldorf, hvorfra han rapporterer fra prøverne.

Vi ernået til tredjedagen, hvor de første ni sange fra anden semifinale er på scenen for første gang.

BOSNIEN-H.
Den erfarne herre Dino leverede som forventet en god indsats - både på scenen og til pressemødet. Det er hans 3. medvirken i ESC (Den første gang jo dog kun som komponist). Vi fik selvfølgelig acapella versioner af både årets sang, og Putnici fra 1999. Han fortalte også, at han var meget rørt over den enorme støtte der var til Bosnien-H, ved ESC 1993, hvor landet jo var i borgerkrig. Flere lande laver jo lidt specielt i.f.m. pressemøderne. Bosniens bidrag var, at de havde medbragt nogle store pap-udgaver af frimærker - Der var hul i, så man kunne se hvordan man så ud hvis man var på et frimærke.
Denne sang er den første han har lavet på engelsk. Han har lavet mere end 125 sange på bosnisk, 1 på fransk og en halv på arabisk - og altså nu en på engelsk.

ØSTRIG
Nadine optrådte iklædt en kjole og en gigantisk støj jakke. Hmmm - heldigvis er det ikke meningen, at hun skal "drukne" i den jakke under selve showet, men bare en hun havde lånt af manageren for at forhindre en forkølelse. Der er meget koldt inde i salen. Det er der altid under prøverne. - Til gengæld så bliver det varmt som en finsk sauna, når salen er fyldt med publikum. Sangen bliver fremført på en meget simpel måde, men det passer fint til sangen.

HOLLAND
Jeg kunne virkelig godt unde Holland snart at komme i finalen - efter 6 år i træk uden finale for dem. Men jeg tror desværre der er en risiko for, at det bliver til en syvende gang for dem. Selve deres sceneshow er ikke noget særligt. De står der bare og synger, og lyssætningen trækker ikke opad.
De havde selv deres ESC sang som favorit blandt de 5 sange de sang i den nationale finale. (men det ville selvfølgelig også lyde forkert, hvis de sagde noget andet). De går ikke efter en international karriere (med mindre de vinder), for de foretrækker at synge sange på hollandsk.

BELGIEN
Egentlig gjorde de det udmærket på scenen - så de får vel det bedst mulige ud af den sang de kommer med. Men sangen i sig selv er ikke stærk nok til at få dem videre til finalen. Der var ikke den store interesse for dem på pressemødet.

SLOVAKIET
Sangen bliver fremført lidt kedeligt på scenen. Tvillingerne er i henholdsvis guld og sølv. Der afsluttes med fyrværkeri, som egentlig ikke passer specielt godt til sangen.

UKRAINE
Da vindersangen blev fremført ved national finale lød den frygteligt. Så jeg var meget overrasket over, at den sang med et remix pludselig blev ganske god. Sceneshowet er helt ekseptionelt magisk - og helt fantastisk. Der er en sandkunstner med. Hun tegner ved at hælde sand på en plade, og så fjerne noget sand. Der bliver tegnet en hel historie, med ansigter osv. Under hele sangen, vises det hun tegner med sandet på de store skærme bagved. Jeg er helt betaget af det show hun laver. Alle de gange de prøvede sangen, tegnede hun samme billeder - og der var kun meget lille forskel på hvordan sandet kom til at fordele sig på pladen. Hun fortalte efter pressemødet, at hun har været sandkunster i 2 år. Hun har øvet intensivt på showet der bruges ved ESC i en måned. Hun havde før ESC ry for at være den hurtigste sandkunstner. Men dette nummer udføres meget hurtigere end det hun tidligere har lavet, så hun var faktisk ret nervøs for at få lavet fejl under showet. Hun var i øvrigt vild med Danmark, fordi hun har været i Legoland sammen med sin søn. - Og han snakker stadigvæk konstant om Legoland derhjemme.

MOLDOVA
På skærmene bagved gruppen, vises en hel række tegnede dukker - det ser ud som om de når helt ud blandt publikum, hvilket giver en god effekt. Zdob si Zdub er jo altid parat med ligt gøgl, og der er også cirkus-elementer i fremførelsen. De har meget lange hatte på, og en kører rundt på ethjulet cykel. Der var stort set tomt i salen under Moldovas prøve, hvilket jo hænger sammen med, at der ikke er så mange der bryder sig om sangen. Vi stod 4 danskere, og 9 stk. "blandet frugt" fra diverse lande.

SVERIGE
En af favoritterne - så her var der til gengæld stuvende fuldt i salen. Sidste år var der mange ting der gik galt under den første danske prøve. - I år var det svenskernes tur. - Eric har problemer med at holde tonen. Det lyder ikke helt godt live. Man mangler det indspillede kor, som svensk tv tillod i Melodifestivalen (men som jo ikke er tilladt her) Koret kunne jo overdøve Erics lidt usikre vokal, så uden dem har de problemer. Hans kondition var heller ikke helt til at øve flere gange i træk, da han flere gange måtte puste ud midt i sangen, hvor han så undlod at synge.
De har skåret danserne ned til 3 stk, for at få plads til 2 kormedlemmer, og 2 af danserne er skiftet ud i.f.t. Melodifestivalen, til to dansere, der kan synge samtidig med at de danser - men showet er ellers identisk med det fra Melodifestivalen. Sverige har jo fået lov til, at lave tricket med glas der springer. Det virkede dog ikke under prøven - så Eric blev bare ved med at stirre på glasvæggene, som om han kunne stirre dem til at springe. Men mon ikke de får styr på tingene næste gang. Ja måske lige bortset fra det med at ramme tonerne rent.
Men gad vide om ikke svenskerne, der jo som sædvanligt (bortset fra sidste år) selv mener de er sikre vindere, er begyndt at ryste lidt i bukserne.
Eric nævnte på pressemødet, at han ikke sang fuldt ud for at spare på stemmen og at han ved denne prøve koncentrerede sig mere om dans og koreografi end sangen - hmm - ja, den kan man jo altid bruge som undskyldning. Og at han havde slidt meget på stemmen ved at arbejde på hans andet album i ugerne op til Düsseldorf.
Baggrunden for at have tricket med at splintre glasvæggene med er, at det skulle symbolisere, at man godt kan føle sig som om man er i en boks - så når glasset splintre, skal det symbolisere, at man bryder ud af boksen, og finder sin egen vej til at blive succesfuld.
Komponisten Fredrik Kempe, blev spurgt til det, at starten på "Popular" minder om Boney M's "Rasputin" og "Nightflight to Venus". Han benægtede sjovt nok ikke hvor inspirationen kom fra, men sagde at det var ikke tilfældigt men skyldes, at han godt kan lide deres måde at skrive musik på.

CYPERN
Cypern præsentere sangen på en meget fin måde, som bestemt er med til at helhedsindtrykket af sangen bliver forbedret. De har genbrugt tricket vi har set et par gange tidligere, med at spænde skoene fast til gulvet, så de kan læne sig til forskellige sider uden at falde. Figurerne på baggrundsskærmen bevæger sig på samme måde, så tingene passer sammen. Cypern forstår at benytte effekten, på en mere effektiv og gennemført måde, end det vi tidligere har set. Sjovt nok, har Cypern fået lov til at bruge tøris, som Danmark fik klart nej til at bruge sidste år.

DAG 2 - MANDAG

Brian er i Düsseldorf og følger prøverne:

Mandag var det tid for den anden halvdel af deltagerne i den første semifinale.

MALTA
Malta startede dagen. Et af de rigtig mange lande i år, der valgte forkert i den nationale finale. - Man har ligesom hørt denne type sang en hel del gange før. De får vel det bedst mulige ud af sangen på scenen, med et par dansere, og 3 korpiger der havde Lady Gaga agtige briller. Brillerne havde hele delegationen også på under pressemødet. Ja et eller andet skal man jo åbenbart finde på for at tiltrække sig opmærksomheden. Men jeg tror ikke de får større succes med deres sang i år.

SAN MARINO
Rart at de er med igen - så de ikke blev helt afskrækkede af sidstepladsen den eneste gang de har deltaget. - Sangen er jo egentlig fin nok, men til et grand prix er den ikke stærk nok. Hun har lavet andre sange, der kunne have klaret sig meget bedre. Hendes sceneoptræden er temmelig kedelig, og hun har desværre ikke den store udstråling. Hun var på pressemødet dog selv meget tilfreds med hvordan prøverne gik.

KROATIEN
Det var en lidt rodet prøve de havde. Der blev afprøvet temmelig mange forskellige slags ting - og ingen af dem virkede helt som de skulle. Men de har jo en prøve mere til at få tingene på plads.
Scenen har jo en stor catwalk, som vi så i brug for første gang under Kroatiens prøve. I 2002 var Kroatien også en af de få lande der brugte catwalken.
Ved hver prøve når et land at synge 5-6 gange efter første lydprøve. Ved den første af dem, brugte Daria det meste af sangen på at gå hele vejen ned af catwalken, stå der nogle sekunder, og så hele vejen tilbage. Det virkede ikke helt rigtigt. - Næste gang kortede hun ruten af, så hun kun gik halvvejs, før hun vente om. Det virkede bedre. Vi så jo til den kroatiske finale, at Daria ikke er verdens bedste performer, men mangler noget udstråling. Så det er selvfølgelig klart, at Kroatien prøver forskellige slags ting for at dække over det. De prøver med en mand der spiller op til hende. Lidt som ved Montenegro i 2009, men der er ingen kemi imellem dem, og så falder det jo lidt til jorden. De prøver også med diverse tøjskift og tryllerier, der ikke kom helt på plads i løbet af den første prøve. Hun starter i sort / guld kjole - en ring med stof om trækkes op omkring hende, og hun har herefter en pink kjole på. Desværre er den ring lidt for gennemsigtig, så det er tydeligt at se, at hun fumler med kjolen indenunder. Til sidst i nummeret kaster manden en del sølvglimmer op af en hat, for at skjule at hun er ved at lave den pink kjole om til en blå - men det skal der også øves på, hvis det skal virke på tv. Hvis tingene kommer til at virke, så kan de være fine effekter. Men det er lidt risikable ting, for det skal times 100% for at komme til at se rigtigt ud på tv.
Jeg havde forventet, at hun ville virke lidt nervøs og usikker ved pressemødet - men det gjorde hun slet ikke, hun klarede det ganske godt. Hun har indspillet kroatisk, engelsk, fransk, tysk og russisk version. Hun kunne dog kun huske et ord af den russiske version, og to linier af den tyske.

ISLAND
God udstråling ved prøven. Det virkede som om de har styr på det. Lidt en skam, at Schweiz og Island er i samme semifinale, da de nok kommer til at tage point fra hinanden, da de jo stilmæssigt er ret ens.

UNGARN
Dette land var jeg spændt på, for det er min favorit på forhånd. Jeg havde før hørt et kort klip hvor hun sang live. Og det gjorde hun bestemt ikke godt, og manglede udstråling. Men stemmen lød ikke til at fejle noget ved prøven. Dog så hun nærmest vred ud mens hun sang. Så udstrålingen mangler desværre. Man kan håbe det kommer, da det vil være en skam, hvis de får ødelagt det potentiale den sang har. Hun står også meget stille på scenen. Først til allersidst bevæger hun sig lidt. Til gengæld er der dansere, for at peppe nummeret lidt op. Ligesom Rusland i år (og Slovenien 2007 og Holland 2009) har de lys i tøjet.
Delegationen er helt klar over, at Ungarn fører fanafstemningerne, og det ligger et stort pres på dem, men de forventer også et godt resultat. Kati Wolf indrømmede at have sceneskræk, men hun mente ikke man kunne se det på hende. Hun mediterer forud for hendes optrædender for at få styr på nerverne, og forsøger at gøre sit bedste, fremfor at tænke på hvad andre måtte forvente.

PORTUGAL
Hmm - hvad skal man sige - Cirkus Portugal er på. Positivt, at de synger på portugisisk, men så er det vist også sagt. Det bliver heller ikke i år Portugal prøver at komme i top-5 for første gang i en finale - for det må vist være sidstepladsen i den semi. Jeg kunne virkelig godt unde Portugal at klare sig godt - men ikke med denne sang.
Det virker lidt latterligt, at fremføre sangen ved at stå med en masse skilte, hvor der står "The struggle is joy" på flere forskellige sprog. Deres kostumer er lavet, så intet passer sammen farvemæssigt. I baggrunden er der store blomster i de portugisiske farver rød og grøn. Sangen er ment som en parodi på det der skete i forbindelse med revolution i 1974 - men jeg tror bare ikke, at der er nogen i Europa der fatter det budskab, eller kan se det sjove i det.
Pressemødet var til gengæld årets klart mest morsomste. De er komikere, og det kunne ses. De blev i rollen som nogle skøre typer. Det mærkelige tøj skal forestille at være en hyldest til de forskellige slags typer fra 1970'erne. Meningen med sangen er også at bringe lidt glæde. Portugal er et af de lande, der har det svært her under den økonomiske krise. Og får at alt ikke skal være for trist, så er det fint at kunne se tingene fra den sjove side.
Ved pressemødet blev der sunget en del. Hver gang der blev stillet et spørgsmål, så var der ro. Ligeså snart manden med megafonen begyndte at svare på spørgsmålet altid godt krydret med humor, så begyndte resten af gruppen af smånynne, smådanse og spille stille på instrumenter. Når han så var færdig med at svare, så brød de ud i en Portugisisk sang. Dette gentog sig ved hvert eneste spørgsmål, så den sang kan vi nærmest udenad - selvom den er på portugisisk. De havde dog andre portugisiske sange de afvekslede med. Det var temmelig underholdende. Herligt, for det er desværre ikke alle pressemøder der er humor i.
Grand Prix sangen fra 1974 var startskudet på revolutionen. Og i år mener gruppen (med et glimt i øjet), at de har ansvaret for, at regeringen i Portugal faldt fordi de opfordrer til revolution og opgør med tingene. En uge efter den nationale finale, var der en protest i Portugal med 400.000 deltagere i. Folk protesterede over politikernes måde at håndtere den økonomiske krise på. En uge senere igen var regeringen faldet, og der var udskrevet nyvalg.

LITAUEN
Meget kan man sige, men synge det kan hun ihvertfald. Selve sangen er desværre ikke min stil. Den er for kedelig og musikken for sørgelig for min smag.

ASERBAJDSJAN
Et af de lande, der altid bruger mange penge på koreografi og sceneudstyr er Aserbajdsjan - så her kan man altid forvente et stort show. - Så overraskelsen var meget stor, da de har skruet helt ned for den slags i år. Skærmene i baggrunden er bare hvide det meste af sangen. Scenen er meget mørk - næsten ingen lyseffekter og ikke engang røg på gulvet er der. Det ser helt forkert ud, og virker som om strømmen er gået til det meste af sceneudstyret. Så lidt interessant om det egentlig er meningen - eller om der har været tekniske problemer. Ved pressemødet nævnte de dog, at de var tilfredse med prøven, så det må jo være meningen, at det skal være sådan. Også her overraskede de lidt, ved kun at stille med sangerne ved pressemødet - i stedet for hele delegationen som sædvanligt.

GRÆKENLAND
Grækenland leverer til gengæld et sceneshow som sædvanligt - og de 4 energiske dansere gør sceneshowet mere livligt end man kunne forvente, når man hører sangen. Baggrunden har græske søjler. Og showet virker godt. Hmm - jeg havde ellers håbet lidt, at der måske var en lille chance for, at Grækenland, der jo altid klarer sig godt, for en gangs skyld kunne have problemer med at nå finalen. Netop fordi de jo for første gang i flere år, er gået væk fra deres velkendte succesformel, og har sendt noget mere risikabelt. Det er jo altid sjovt, hvis det ikke altid er de samme lande, der får topplaceringer år efter år.

Dermed sluttede den anden prøvedag. Igen i dag var der forsinkelser i tidsprogrammet - selv her i Tyskland.

Det er jo heldigt nok, at der i år er æbler - masser af æbler til rådighed. Og også en kaffebar. - Man har jo ikke tid til at spise, hvis man vil forsøge at få det hele med. - Så med æbler og kaffe, så kan man sagtens overleve sådan en hel dag. - Måske bliver det dog lidt ensformigt med æbler og kaffe inden de 8 prøvedage er ovre